5 tips om minder brandstof te verbruiken
Besparen,  Inspiratie

5 tips om minder brandstof te verbruiken bij het autorijden

Nieuwe bedrijfswagen = cursus Eco-Drive volgen. Dit was de realiteit toen ik nog bij Colruyt-groep werkte. Colruyt is een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Duurzaam mobiliteitsbeleid hoort daar uiteraard ook bij. Met dagelijks duizenden voertuigen op de weg paste deze training in dit plaatje. Werknemers met een bedrijfswagen kregen er 5 tips om minder brandstof te verbruiken bij het autorijden.

Hieronder vind je een opsomming van wat ik toen leerde en nog steeds toepas:

  1. Bandenspanning: Controleer je bandenspanning elke maand. De juiste bandenspanning bij koude banden staat aangegeven in het instructieboekje of aan de binnenkant van de deur. Kijk even naar dit filmpje van VAB.
  2. Anticipeer op het verkeer voor je: Kijk steeds goed vooruit, zodat je verkeerssituaties op voorhand kan inschatten. Hierdoor vermijd je dat je bruusk moet remmen of snel moet optrekken.
  3. Gebruik je (adaptive) cruise-control: hierdoor behoudt je wagen min of meer een constante snelheid – blijf echter alert en hou je concentratie op de weg!
  4. Laat je auto uitbollen: Als je ziet dat een verkeerslicht in de verte op rood springt, haal je voet dan van het gaspedaal en laat je auto uitbollen. Hierdoor verbruikt je wagen geen brandstof. Indien nodig kan je een versnelling lager schakelen, zodat er op de motor wordt afgeremd. Blijf vooruit kijken en anticipeer op het verkeer. Op deze manier ben je ook zuinig op het remsysteem.
  5. Parkeer in de richting waarin je zal vertrekken: Als je thuiskomt, parkeer je dan meteen in de rijrichting van vertrek. Je auto verbruikt namelijk méér als je moet draaien en keren met een koude motor.

Voilà ! Dit zijn de 5 tips om minder brandstof te verbruiken die me het meest zijn bijgebleven, want ik paste ze niet helemaal correct toe. Het zijn kleine aandachtspuntjes, die niet veel moeite vergen, maar die ervoor zorgen dat je minder brandstof zal verbruiken.

Pas jij deze tips al toe?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *