leven in balans de kracht van vertragen
Duurzaam leven,  Inspiratie

Leven in balans | Ontdek de kracht van vertragen

Ervaar jij een constant tijdsgebrek? Is je leven jachtig en gehaast? Staat je (gezins)agenda vol activiteiten en (sociale) verplichtingen? Heb je last van FOMO (fear of missing out)? Vind je het moeilijk om écht tot rust te komen? Je bent helaas niet alleen. Onze samenleving legt druk op mensen. Daardoor leiden velen een onrustig of zelfs rusteloos leven. Door bewust te vertragen, krijg je meer grip op je leven, ga je écht leven en is je leven beter in balans.

Tips om je leven in balans te brengen

De slagzin van mijn blog is ‘een gelukkiger en eenvoudiger leven’. Een eenvoudiger leven of een leven in balans creëren doe je door :

  • voor jezelf uit te tekenen wat belangrijk is in je leven en daar je focus op te leggen. Jij bepaalt je prioriteiten. Denk hier even over na en schrijf eens op wat voor jou nu écht belangrijk is. Wat maakt jou oprecht gelukkig en draagt bij tot je welzijn? Is dat ‘kwali-tijd’ met je kinderen? Samen eten met je gezinsleden? Je carrière? Tijd voor vrienden? Maak er een top 5 van. Dit zijn de tijdsbestedingen die je moet koesteren want hier word je oprecht gelukkig van.
  • op te lijsten wat je aandacht en tijd opslorpt. Wees eerlijk met jezelf. Schrijf ook op hoeveel uren je door je sociale media feed scrollt, hoeveel tijd je in de file staat naar en van je werk, hoe lang je op het werk bent (overuren inbegrepen), je kinderen naar en van hun hobby’s brengt, enzovoort.
  • voor jezelf na te gaan welke van deze activiteiten zorgen voor stress, angst of onrust en welke niet. Durf minder belangrijke activiteiten af te bouwen. Zo maak je langzaamaan tijd vrij om te focussen op wat telt en maak je automatisch ruimte voor rust en ontspanning. Wil je bijvoorbeeld minder gaan werken? Probeer het dan. Ik ging van een fulltime job naar 90%, dan naar 80% en nu werk ik 60% bij een bedrijf in de buurt. De dagelijkse files rond Antwerpen mis ik niet. 😉

Weet dat je prioriteiten wijzigen doorheen de jaren. Ze lopen vaak samen met je levenspad. Zijn je kinderen nog klein, dan heb je wellicht andere prioriteiten dan als je kinderen (bijna) volwassen zijn. Een twintiger heeft andere prioriteiten dan een vijftiger.

Vertragen door bewuste keuzes te maken

Ken je het gevoel dat je geleefd wordt? Dat je een constante druk ervaart om je tijd optimaal te besteden, dat je altijd uren tekort komt, dat je te weinig tijd hebt om te doen wat je wil doen, je overprikkeld bent door de permanente stroom van e-mails en socialmediaberichten, dat je geen controle lijkt te hebben over je eigen leven? Door bewuste keuzes te maken kan je dit patroon doorbreken en meer in balans komen.

  • Kies er bewust voor om meer mindful te zijn. Dat betekent dat je je gedachten richt op het huidige moment, zonder afleidingen. Ben je je avondmaaltijd aan het voorbereiden? Hou je aandacht dan bij dat moment en laat je gedachten niet afdwalen naar wat je die avond nog op je planning staat. Sta je te wachten op de bus of trein? Laat je smartphone dan in je zak zitten. Gun je geest wat rust.
  • Maak bewuste keuzes in de winkel. Laad je winkelkar niet achteloos in, maar denk na voordat je iets uit het rek neemt. Is het product zijn prijs waard? Heb je het écht nodig? Door mindful boodschappen te doen zal je kassabon lager uitvallen en dat levert jou een goed gevoel op.
  • Verkies een wandeling in de natuur boven een namiddag shoppen. De winkelstraten zullen je overweldigen met reclame, geuren en impulsen tot je bezwijkt en geld uitgeeft. Een wandeling in de natuur ontspant je brein, draagt bij tot je fysieke gezondheid en verhoogt je creativiteit en probleemoplossend vermogen. Ja, zo groot is de kracht van vertragen!
  • Kies bewust voor uren zonder je smartphone. Hierdoor ben je niet constant afgeleid en geef je je hersenen rust. Doordat je minder afgeleid bent, ben je meer aanwezig in het hier en nu en kan je je volledige aandacht richten op je kinderen, partner, vrienden, familie. Bij ons thuis geldt de regel: “aan tafel geen smartphones”. Aan tafel hebben we alle aandacht voor het voedsel op ons bord, voor mekaar en voor de conversaties. Erg waardevol!

Rust en kalmte

Door enkele eenvoudige, praktische stappen te zetten, kan je je leven beter in balans brengen en een rustiger, eenvoudiger leven leiden. Bovendien leidt vertragen ook tot een beter financieel welzijn. Je zal immers minder geneigd zijn om je mee te laten slepen door de druk van de maatschappij om meer uit te geven dan je nodig hebt. Dat geeft een gevoel van rust en kalmte.

Photo by Nadiia Ploshchenko 🇺🇦 on Unsplash

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *