Zo hou jij je uitgaven voor boodschappen onder controle
Weet jij wat je uitgaven voor boodschappen zijn? Heb je er enig zicht op? Heb je ooit al je rekeningen van één maand eens opgeteld? Nee? Ik raad je aan om dat eens te doen, zodat je weet hoeveel geld je daaraan spendeert.
Ik hoor vaak mensen zuchten dat ze op het einde van de maand geen geld over hebben om te sparen. Maar als je achteloos elke week boodschappen doet, zal je écht versteld staan van het bedrag dat je maandelijks hebt uitgegeven aan boodschappen alléén! Zeker nu de prijzen gestegen zijn en nog verder zullen doorstijgen.
En geloof me: je uitgaven voor boodschappen onder de loep nemen, is laaghangend fruit plukken. Het vergt weinig inspanning en het resultaat kan GROOTS zijn!
Stap 1: Breng je uitgaven voor boodschappen in kaart
Een eerste stap om geld vrij te maken om te sparen: breng je uitgaven voor boodschappen in kaart. Het begin van een maand is een ideaal moment. Hou alle uitgaven van die maand bij: schrijf bedragen op, hou je rekeninguittreksels in de gaten, hou kassabons bij. Op het einde van de maand ga je er even bij zitten en tel je alle bedragen bij mekaar op. Geschrokken? Dat begrijp ik.
Stap 2 : Baken je uitgaven voor boodschappen af: geef jezelf een budget
Het klinkt streng, maar geloof me : het helpt jou écht om geld vrij te maken om te sparen. En jij bepaalt zelf hoeveel geld je reserveert voor je boodschappen. Hoeveel wil je maandelijks extra vrijmaken om te sparen? Als je al start met 100 euro minder uit te geven, dan heb je na één jaar 1.200 euro gespaard. Mooi toch? Geld dat je anders bij de supermarkt zou achterlaten.
Het Voedingscentrum heeft berekend hoeveel de dagelijkse minimale kosten zijn voor een gezin m.b.t. voeding. Op de website van het NIBUD kan je een tabel raadplegen en uittellen wat het minimum budget zou zijn voor jouw gezin. Vb: wij hebben een gezin van 3 personen: 2 vrouwen tussen 14-50 jaar en 1 man tussen 51-69 jaar. Voor ons zou dagelijks 18,38 euro nodig zijn voor een gezond voedingspatroon. x 30 dagen = 551 euro per maand. Ik neem dit bedrag voor alle boodschappen, zelfs inclusief andere huishoudproducten zoals schoonmaakproducten. En dat lukt gemakkelijk!
Stap 3 : Boodschappenlijstje, huismerken en promoties
Ga altijd op stap met een boodschappenlijstje. In een ideale wereld heb je je boodschappenlijstje opgemaakt volgens je weekmenu. Met een boodschappenlijstje koop je bewust en kan je makkelijker weerstaan aan een ongelooflijk interessante “aanbieding” die plots je pad kruist. Blijf zoveel mogelijk weg van de dure A-merken. Probeer de huismerken. De tijd dat de kwaliteit van de huismerken ondermaats was, ligt ver achter ons. Koop seizoensgroenten en -fruit : die zijn op hun best en vaak ook goedkoop. Profiteer van promoties als je die producten anders ook zou kopen. Vergelijk prijzen. Hou rekening met houdbaarheidsdata. En vermijd verspilling.
Stap 4 : Evalueer na 1 maand en stuur eventueel bij
Probeer het 1 maand en evalueer het. Was het budget te krap? Had je écht meer geld nodig voor noodzakelijke producten? Stuur dan een beetje bij en probeer het de volgende maand opnieuw. Heb je het met gemak gehaald? Probeer dan met een iets kleiner budget, zodat je nog méér kan sparen.
Hou steeds je spaardoel voor ogen. Herinner er jezelf aan WAAROM je deze nieuwe werkwijze toepast. Je wil namelijk (extra) sparen. Als je vervalt in je oude gewoontes, dan zal je niet sparen. Zo simpel is het.
Ga jij het ook eens proberen? In een reactie kan je schrijven hoe je het zal aanpakken en hoeveel je uiteindelijk minder hebt gespendeerd. Yes, you can!
4 reacties
Katrien
Ik ga het zeker eens proberen! Ik ben je pas beginnen volgen en ik heb er zin in gekregen om mijn boodschappen beter in kaart te brengen! Nu ga ik gewoon winkelen, gooi vanalles in de kar. Aan de kassa schrik me elke keer weer een hoedje maar eenmaal buiten is dat alweer vergeten 🙈
En als ik dan zie wat wij hier weggooien…
Ik ga dit jaar met jouw hulp de uitdaging aan!
Els
Super goed dat je hiermee aan de slag gaat! Je zal snel bemerken dat je gerust minder kan spenderen zonder aan kwaliteit en gezondheid in te boeten. Door minder aan te kopen, zal er ook minder vaak iets moeten weggegooid worden, want zeg nu zelf: dat is toch zonde dat die producten geproduceerd werden als ze op de afvalberg belanden? En zonde van je geld. In 2022 blijf ik je inspireren om bewust je geld uit te geven zodat je geld kan opzij zetten voor doelen waar jij en je gezin blij van worden 🙂
karianne
Handige tool om te berekenen wat je budget zou zijn,
ik kom uit op 1 kind onder de 3 en 2 volwassenen (man & vrouw ) onder de 50 op 15,48 per dag ofwel 464,40 per maand.
Ik probeer het!
Els
Super, Karianne! Veel succes!