Seizoensgroenten en -fruit
Boodschappen,  Winkelhieren

Seizoensgroenten en -fruit

We leven in een maatschappij waarin altijd alles verkrijgbaar is. De hedendaagse consument is verwend met zo’n uitgebreid aanbod. Ik vraag me af of de hedendaagse consument er al eens bij stilstaat waar al die producten vandaan komen en hoe lang ze onderweg geweest zijn totdat ze in de supermarkt liggen. Weet de hedendaagse consument nog wat seizoensgroenten en -fruit zijn?

Redenen om voor seizoensgroenten en -fruit te kiezen

  • ze zitten boordevol smaak, boordevol voedingsstoffen en vitamines
  • ze zijn supervers, want ze worden lokaal geteeld
  • doordat ze lokaal geteeld worden, steun je onze eigen land- en tuinbouw
  • ze zijn goedkoper, alweer omwille van dat lokale aspect
  • als je leeft op het ritme van de seizoenen, ga je terug uitkijken naar de start van het seizoen van bepaalde groeten/fruit: vb. asperges, aardbeien
  • de impact op het milieu is minder groot : lokale seizoensgroenten en – fruit leggen immers niet de halve wereld af om tot hier te geraken

Seizoenskalender

Wist je dat je een seizoenskalender kan downloaden? Die kan je ophangen als geheugensteuntje om volgens de seizoenen te eten. Een handige kalender vind ik die van Velt. Ook kan je de kruidenkalender downloaden.

Bewustwording

Je kan op een eenvoudige manier starten om hier extra aandacht voor te hebben. Het downloaden en ophangen van de kalenders is een eerste stap. Bij een volgend bezoek aan je supermarkt, wil ik je vragen om eens te kijken waar de producten vandaan komen. Zoek naar “land van oorsprong” op de verpakking of op de krat. Voel je je hier goed bij? Koop het dan. Wringt het toch een beetje? Laat het dan liggen en kies iets anders.

Uitzonderingen

Sommige groeten en fruit worden hier nu eenmaal nooit geteeld. Ik denk aan sinaasappelen, bananen en citroenen. Ze worden ingevoerd, dat kan niet anders. Maar in de supermarkt pas ik altijd voor aardappelen die niet uit België of Nederland komen. Ik hoef geen aardappelen uit Israël of Cyprus.
Een ander voorbeeld : groene boontjes, meestal komen ze uit Kenia.
Hier zijn al veel artikels over geschreven. Doordat Kenia groene boontjes kan telen en exporteren, groeit hun economie.
Je kan het dus ook op die manier bekijken. Als consument ligt de keuze voor een product volledig in je eigen handen. Maar ik wacht wel totdat de Belgische of Nederlandse boontjes in de winkel liggen, of ik teel ze zelf.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *