rekening afromen
Sparen en toekomst

Rekening afromen om meer te sparen

Het lijkt wel een keukenterm, dat afromen. Maar je kan ook je financiële rekening afromen!

Afromen van melk bekom je door in een centrifuge de room te scheiden van de magere melk. Afromen van je rekening is overtollig geld overplaatsen van je zichtrekening naar een andere rekening. Het principe is hetzelfde. 😉

Het fenomeen van het verdwenen geld

We kennen allemaal het fenomeen dat als je overtollig geld op je zichtrekening laat staan, het binnen de kortste keren ineens ‘verdwenen’ is. Datzelfde fenomeen zien we ook in onze portemonnee (“Tiens? Ik had toch nog een briefje van 50 euro?”)
Daarom is het afromen van je rekening erg nuttig. Hierdoor voorkom je dat jouw geld ‘verdwijnt als sneeuw voor de zon’.

Meerdere methodes

Hoe werkt het dan precies? Ik illustreer met een voorbeeld.

Stel dat je salaris wordt gestort op de 25e en dat het 1.500 euro bedraagt. De volgende maand moeten vaste kosten betaald worden (huisvesting, belastingen, verzekeringen, telecommunicatie). Ook variabele kosten horen erbij (boodschappen, benzine…) We nemen als voorbeeld dat deze voorziene kosten in totaal 1.300 euro bedragen. Als je je rekening wil afromen, zet je nadat je salaris gestort is onmiddellijk 200 euro op je spaarrekening. 1.500 – 1.300 = 200.
Zo kom je niet in de verleiding om die 200 euro te spenderen. Ze staat immers niet meer op je zichtrekening.

Vind je dit té beperkend? Dan zou je bijvoorbeeld het geld dat nog op je zichtrekening staat van de vorige maand kunnen afromen van zodra jouw nieuw salaris gestort is. In ons voorbeeld wordt jouw salaris op de 25e gestort, maar er stond nog 200 euro op jouw zichtrekening. Die haal je er dan af door het naar je spaarrekening over te schrijven. Als je het op deze manier doet, spaar je wat er nog over is. Dat kan veel zijn, maar er zullen maanden zijn dat er niets meer over is.

In het eerste geval spaar je op voorhand. In het tweede geval spaar je wat er nog overblijft. Zie je het verschil?

Als die 200 euro op jouw zichtrekening blijft staan, denkt jouw brein “oh, daar staat nog geld dat ik mag spenderen”. De kans dat het dan ook écht uitgegeven wordt, is groot.
Zet je dat bedrag op voorhand op een andere rekening, dan zie je het niet meer staan als je je bankrekening bekijkt. Out of sight, out of mind. 😉

Welke methode pas jij toe? Ik heb altijd de eerste methode toegepast, met succes!

En weet je wat ik vroeger ook deed? Afronden van bedragen tot een rond getal. Naar boven afronden uiteraard. Als ik zag dat er op de spaarrekening een bedrag stond van vb. 10.920 euro, dan rondde ik dat af naar 11.000 euro door 80 euro extra over te schrijven. Ik werd echt blij van mooie ronde getallen. Bovendien motiveerde het me nog méér om verder door te sparen.

3 reacties

  • Stefanie

    Ik doe dat elke donderdag vanop de rekening van kosten ( vaste + variable) room ik af soms is dat €35 soms meer mr elke kleine beetjes helpen vr een buffer!

  • Sara

    Haha! Ik ben ook fan om de spaarrekening naar een mooi rond bedrag te brengen! 😅
    Omdat onze uitgaven maandelijks zo variëren, zetten we de overschot op het einde van de maand weg. Maar ik ben bezig de verzekeringen aan het herbekijken en samenbrengen. Als deze dan maandelijks betaald worden, heb ik een beter zicht op maandelijkse vaste uitgaven en stap ik terug over om bij het begin van de maand te sparen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *