financiële opvoeding
Gezinsleven,  Informatie

Financiële opvoeding

Leer jij je kind omgaan met geld? Praten jullie als gezin over geld? Vaak rust er op geld een taboe. Jammer want een positieve financiële opvoeding in het gezin is erg belangrijk.

Mensen praten niet graag over geld. Het is nochtans een onderwerp dat in gezinsverband regelmatig aan bod zou moeten komen. Je kinderen groeien snel op en op een mooie dag zullen zij op eigen benen staan. Ze verlaten het veilige nest en moeten zelf keuzes maken. Als ouders hebben wij dus een rol te spelen in de financiële opvoeding van onze kinderen. Gelukkig zijn er vele ouders die regelmatig een geldgesprek met hun kinderen hebben, al is dat vaak oppervlakkig.

In scholen wordt er (naar mijn mening) nog te weinig aandacht besteed aan financiële opvoeding. Elk kind krijgt er later immers mee te maken. Het staat volledig los van de opleiding die een kind volgt. Toch bestaan er reeds initiatieven en lijken onze scholen een inhaalbeweging te maken.

Wikifin School: lessen rond financiële opvoeding

De FSMA (de autoriteit voor financiële diensten en markten) heeft al enkele projecten lopen in scholen. Hun website Wikifin School biedt leerkrachten gratis lesmateriaal aan. Ik raad je aan om deze link eens aan te klikken. Maar ook Wikifin deelt betrouwbare en praktische informatie over geldgerelateerde thema’s. Super interessant voor iedereen !

Spelletje: raad de prijs van dit product

Als ik boodschappen gedaan heb, spelen wij altijd het “raad de prijs van dit product”-spel. Als je dit vaak doet, leert je kind de waarde van courante producten kennen. Grappig als ze dan vragen: “oh, is dat zooo duur?” of “echt? kost dat maar zoveel?”.

Websites over geld, voor jongeren en jongvolwassenen

Gelukkig hebben meerdere organisaties en instanties websites over geldzaken ontwikkeld voor kinderen, jongeren én jongvolwassenen. Ik vermeld ze graag hieronder want ze zijn écht zeer nuttig:

  1. De Ambrassade (bureau voor jonge zaken) heeft samen met 80 organisaties het platform www.watwat.be ontwikkeld : een vat vol informatie over allerlei onderwerpen, met als doel jongeren te informeren en naar hulp of advies te leiden.
  2. De mooie website www.allesovercenten.be is een initiatief van het Vlaams Centrum Schuldenlast. In meerdere thema’s kunnen jongeren en jongvolwassenen hun financiële kennis bijschaven. Thema’s zijn :
    • mijn geld : je relatie met geld, getuigenissen van andere jongeren, fimpjes over inkomsten en uitgaven..
    • alleen wonen: woning huren, boodschappen doen, energiekosten, rondkomen met je geld…
    • studeren: wat na het secundair onderwijs, wat kost studeren, op kot gaan, werkstudent zijn…
    • vrije tijd: op reis gaan, sporten, muziek…
    • werken: arbeidscontracten, studentenjob, ontslagen, administratie, vrijwilligerswerk…
    • bank: sparen, rekeningen, creditcards, bank kiezen…

Hoe pak jij de financiële opvoeding van je kroost aan?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *