prijzen vergelijken toiletpapier
Besparen

Prijzen vergelijken: Toiletpapier

De inhoud van onze winkelkar wordt steeds duurder. Dat merkt iedereen. Ik vergelijk al jaren de prijzen, dat heb ik van thuis meegekregen. Prijzen vergelijken is niet moeilijk en écht een must als je minder wil gaan uitgeven aan boodschappen. Sommige producten laten zich al makkelijker vergelijken dan andere. Je kijkt meestal naar de prijs per liter of de prijs per kilo. Door op die manier te vergelijken, kom je niet bedrogen uit. Maar wat doe je met producten zoals toiletpapier?

Toiletpapier zou je kunnen vergelijken per rol, maar dat is helemaal niet correct. Want er zijn dikke rollen en dunne rollen. Op het schapetiket in de supermarkt wordt toiletpapier vergeleken per stuk. Zie hieronder een voorbeeld van producten bij Colruyt:

Zoals je bij elk product kan zien, wordt de prijs per stuk vermeld. Maar kijk eens naar de specificaties onder de productomschrijving.

  • Het eerste product gaat over 2L = 2 lagen en 396v = 396 vellen
  • Het tweede product bestaat ook uit 2 lagen, maar op één rol zitten maar 162 vellen. Dat is minder dan de helft van het eerste product.
  • Het derde product bestaat uit 3 lagen en er zitten 127 vellen op één rol.
  • Het laatste product is ook 2-laags met 140 vellen.

Vergelijk geen appelen met peren

Zoals je ziet is het helemaal niet correct om de prijzen per rol te vergelijken. Producten 1, 2 en 4 zijn alle drie 2-laags toiletpapierrollen. Je vergelijkt op een correcte manier als je rollen met dezelfde dikte met mekaar vergelijkt, vb. 2 lagen.

Als je elke rol uitrekent per vel en dan vermenigvuldigt met hetzelfde aantal vellen (396 in dit geval, om te kunnen vergelijken met het eerste product), krijg je een correcte vergelijking.

  • Het eerste product (Everyday) kost dus 0.35 euro / rol van 396 vellen.
  • Het tweede product (Boni) zou dan 0.88 euro / rol kosten (en als je 2 verpakkingen van 16 rollen koopt: 0.68 euro/rol).
  • het vierde product (Scottex) zou neerkomen op 1.11 euro/ rol van 396 vellen

Er bestaan natuurlijk ook rollen toiletpapier die uit meer dan 2 lagen bestaan: het toiletpapier is dikker en voelt zachter aan, waardoor je misschien minder vellen papier gebruikt. Iedereen heeft zijn voorkeuren. Ook hier raad ik aan om de prijzen te vergelijken. Vergelijk dus steeds de prijzen van rollen met dezelfde dikte (= aantal lagen) en reken uit volgens het aantal vellen op één rol.

Minder toiletpapier gebruiken

Toiletpapier wordt in snel tempo duurder. Dit heeft te maken met een schaarste aan papierpulp wereldwijd. Veel hout komt normaal gezien uit Rusland, maar door de internationale sancties tegen Rusland ligt die handel nu stil. Niet alleen toiletpapier trouwens, ook papieren zakdoekjes, keukenrol en luiers zitten in hetzelfde schuitje. Bovendien is de papierindustrie enorm energieverslindend en ja, daar hangt tegenwoordig een serieus prijskaartje aan.

We hebben er dus alle baat bij om minder papierwaren te gaan gebruiken. Voor toiletpapier is niet direct een alternatief te vinden. Of toch niet iets wat ik zou overwegen 😉

Dé truc

Laat jij bij elk toiletbezoek de toiletrol eens stevig doorrollen? Dan lees je hier dé truc om papier te besparen: Als je de rol toiletpapier plat drukt, zodat het kartonnen rolletje een stevige deuk krijgt, dan rolt het papier er niet meer zo gemakkelijk af. Probeer het maar eens! 😊

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.