uit voorraad koken
Besparen,  Consuminderen

Uit voorraad koken, Shelftember – week 2

We zijn een week verder na de start van Shelftember, oftewel het uit voorraad koken. Doe jij ook mee? Hoe verloopt het? Bij ons zijn alle verse producten weggewerkt. Om die eerste week alvast door te komen, besloot het wel gekende virus om mij te besmetten. Gevolg: zeven dagen in quarantaine. Gelukkig werd ik niet erg ziek en bleven man- en dochterlief ervan gespaard. Die quarantaine betekende dat ik sowieso verplicht was om uit voorraad te koken en de laatste dagen erg creatief te werk te gaan.

Zelf brood bakken met producten uit voorraad

Avondmalen verzinnen vind ik ‘piece of cake’, maar elke dag voor een gevarieerde lunch zorgen, bleek toch iets uitdagender te zijn als je geen verse producten mag gaan kopen. Meestal heb ik enkele porties brood in de vriezer, maar die geraken snel op. Dé oplossing is zelf brood bakken met producten uit voorraad. Wist jij dat ik in het verleden de opleiding tot banketbakker heb gevolgd? Dus brood en gebak hebben weinig geheimen voor mij. Ik hoor je al denken dat ik dan gemakkelijk praten heb, maar geloof me dat ook jij zelf brood kan bakken. Moeilijk is dat écht niet. Ik schreef er al een blog over: lees hier.

Wij houden van zuurdesembrood. Ben je een beginner in het brood bakken? Dan raad ik aan om niet te beginnen met zuurdesem, want dan zou het zomaar kunnen dat je het heel snel gaat opgeven. En dat zou jammer zijn. Met voldoende ervaring ging ik aan de slag om een desembrood met noten gemaakt. Dat is zo smaakvol dat je het ook zonder beleg kan eten. Een stuk komkommer, een halve tomaat en wat fruit erbij en je hebt een lunch. Verder maakte ik deze week tonijnsalade met een blik tonijn op eigen nat, geraspte wortel, eieren en mayo. Wat je zelf maakt, is altijd lekkerder. 😊

Blij met een gevulde diepvriezer

Doordat ik een week lang house arrest had, was ik maar al te blij met een goed gevulde diepvriezer! Manlief grapt vaak dat ik altijd voldoende in huis heb om een gans leger te voeden. Maar je ziet: het kan van pas komen! 😂

In de vriezer had ik nog gehakt, worstjes, kotelet en stoofvlees en veel groenten en fruit. Het gehakt verwerkte ik tot pastasaus met een restje gezeefde tomaten dat nog in de koelkast stond, wat champignons, een aubergine en een pot spaghettisaus van de Aldi. Daar hebben we twee dagen van gegeten.

Het stoofvlees had ik ooit eens gekocht aan -30% en onmiddellijk ingevroren. Dat kon ik nu wel gebruiken. Het werd een stoofpotje met alles wat we nog in huis hadden: de laatste twee uien, nog een aubergine, de laatste champignons en een snede zuurdesembrood. Dat moet dan 2u in de oven op 160 graden, maar de zon scheen (lang leve de zonnepanelen), dus ovenschotel is gepermitteerd. We zijn maar met drie, dus kunnen we hier ook twee dagen van eten. De eerste dag met frietjes, de tweede dag met brood.

Potjes en pakjes opwerken

We zijn nu aanbeland bij de tweede week, waarin we verder uit voorraad gaan koken. Hiermee bedoel ik dan de geopende potjes in je koelkast, geopende pakjes, de rest van de inhoud van je vriezer en voorraadkast, aangevuld met verse producten uit de winkel uiteraard!

Ik heb nog een geopend potje rode curry pasta, augurken, opgelegde uitjes en kappertjes. In de vriezer liggen nog veel soepgroenten, broccoli, boontjes, bloemkool, kaas, appel- en rabarbermoes en vers gemaakte soep. Ook nog één verpakking varkenssatés.

Op basis van deze producten heb ik dus een weekmenu opgesteld. Zo eten we volgende week een keer Thai Red Curry met kip, boontjes en rijst (hiervoor moest ik alleen kip kopen), ovenschotel Mac ’n Cheese met bloemkoolsaus (dit kunnen we twee dagen eten), zalmfilet, aardappelen en prei (aardappelen en prei nog te kopen), varkenssatés met broccoli en rijst.

Lukt het jou nog om een menu te verzinnen met wat je nog in voorraad hebt?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *