Lichtmis pannenkoeken eten
Makkelijk en goedkoop

Lichtmis = pannenkoeken eten

Lichtmis is een religieuze feestdag. Deze dag valt 40 dagen na Kerstmis, dus op 2 februari. Soms ook wel Maria-Lichtmis genoemd. Kort samengevat betekent Lichtmis dat 40 dagen na de geboorte van een kind (Jezus’ geboorte op 25 december) een offer moest gebracht worden in de tempel. Dat offer werd door de jaren heen vervangen door een ritueel met kaarsen. Vandaar de naam “Licht”mis. Maar wat heeft deze feestdag dan te maken met pannenkoeken eten?

Waarom pannenkoeken eten op Lichtmis?

Er zijn meerdere mogelijke redenen waarom pannenkoeken gegeten worden op Lichtmis. Helemaal zeker weten we het niet.

  1. Vroeger kon het “gewone volk” (de plattelandsbevolking) maar op 2 dagen per jaar van werk veranderen: op 11 november (Sint-Maarten) en op 2 februari. Dat was reden voor een feestje! Op die dagen werden er dan haardkoeken gebakken, later zouden dat dan pannenkoeken worden. Enkele spreuken uit die tijd:
    Lichtmis donker, met regen en slijk, maakt de boeren rijk
    – Met Lichtmis triestig weer, is goed voor boer en heer
  2. Er zijn bronnen die beweren dat het bakken van pannenkoeken verwijst naar het licht of de zon. (de vorm en de bleke kleur van pannenkoeken) Ook hier is een mooie warme spreuk van toepassing:
    Op Lichtmis is er geen vrouwke zo arm, of zij maakt haar panneken warm

Recept voor lekkere pannenkoeken

Nu je begrijpt waarom zoveel mensen pannenkoeken eten op Lichtmis, heb je misschien ook wel zin om op 2 februari een beslag te maken. En toevallig deel ik hieronder een heerlijk recept voor pannenkoeken!

Pannenkoeken (flensjes) (voor 4 personen)

180g zelfrijzend bakmeel
20g amandelpoeder (ofwel gebruik je 200g zelfrijzend bakmeel zonder amandelpoeder)
4 eieren
500ml melk (of plantaardig alternatief)
2 eetlepels havermout
eventueel een beetje kaneel
eventueel een geraspte appel

Alles samen mixen, behalve de havermout (en eventueel de geraspte appel)
De havermout (en eventueel de geraspte appel) achteraf toevoegen en goed roeren
Pan invetten en bakken maar!

Smakelijk eten!

(Foto door Elina Fairytale via Pexels)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.