FOMO
Persoonlijke ontwikkeling

FOMO: Fear of Missing Out

Je hebt zeker al gehoord van de term FOMO. Maar wat betekent dat nu precies? Het staat voor Fear Of Missing Out oftewel de schrik dat je iets mist in je leven. Lijd jij ook aan FOMO? Hieronder lees hoe dit fenomeen jouw (financiële) vrijheid en jouw mentale rust in de weg staat en wat je eraan kan doen.

Overvloed aan informatie

Hoeveel keer per dag neem jij je smartphone vast om sociale media te refreshen? Hoeveel accounts volg jij op sociale media? De ‘feed’ op sociale media is een onuitputtelijke bron van nieuwtjes. Het voedt de FOMO. Je blijft het checken uit schrik om iets te missen. Hoe meer accounts je volgt, hoe groter de informatiestroom en hoe langer je vastgekluisterd zit aan je smartphone. Sommigen experten spreken van een verslaving aan sociale media. Hoe voel je je nadat je sociale media hebt gecheckt? Onrustig? Een hoofd vol nieuwe ideeën? Wat levert het jou op? Zorgt het voor rust in je hoofd?

Picture-perfect

Heb je er al eens bij stilgestaan dat op sociale media vaak een ideaal beeld wordt voorgesteld? Foto’s worden immers meestal sterk bewerkt, filters zorgen voor een positieve sfeer. Zo ziet een gerecht er veel smakelijker uit dan hoe het in werkelijkheid is, een vakantiefoto ziet er indrukwekkender uit enz.. Krijg jij soms de indruk dat anderen een beter leven leiden dan jij? Dat ze altijd leukere activiteiten doen? Think again. Dit is níet de werkelijkheid: het zijn gefilterde beelden. Laat je niet ontmoedigen!

Masterclass hier, masterclass daar

Je kan je sociale media niet openen of je ziet een masterclass verschijnen. Je wordt om je oren geslingerd met 1001 opleidingen, waardoor je je bijna schuldig zou voelen als je er geen volgt. Geeft het jou het gevoel dat je achterblijft? Daar is dat FOMO-beest weer! Het is niet omdat anderen een cursus of masterclass aanbieden, dat je dat ook moet volgen. Word je er moe van? Stop dan met het volgen van die accounts.

Kopen, kopen, kopen

Weet dat slimme marketeers ook gebruik maken van FOMO om jou als consument in de val te lokken om iets te kopen. Diverse marketingstrategieën zijn ontwikkeld rond dit fenomeen. Denk maar aan “de deuren gaan om middernacht dicht” of “nog maar 3 plaatsen beschikbaar” of “nog tot woensdag krijg je 50€ korting”. Herkenbaar? Ik voel me steeds opgejaagd wild als ik te maken krijg met dergelijke acties. Ik vind het een erg onprettig gevoel en ga er niet op in.

Hoe ga je om met FOMO?

Waak erover dat je jezelf niet verliest in de continue stroom aan informatie op sociale media. Je leeft in het hier en nu. Je hebt een gezin, familie, vrienden. Heb je al eens bijgehouden hoeveel tijd je verliest omwille van FOMO? Zou je een deel van die tijd niet liever aan je geliefden spenderen? Échte relaties onderhouden?

Wees dankbaar voor wat de dag gebracht heeft. Voer een dankbaarheidsritueel in. In ons gezin spreken we dit elke avond uit, na het avondmaal. Een dagelijks ritueel, een uiting van geluk, een gevoel van verbinding en samenhorigheid.

Focus op wat je hebt, in plaats van op wat je mist. Focus je niet op mensen die het naar jouw gevoel ‘beter’ hebben dan jij (vergeet niet dat ieder huisje zijn kruisje heeft), maar wees blij met wat je zelf al hebt gerealiseerd. Geniet van de kleine dingen in het leven. Ken je de tegeltjeswijsheden? ‘Tel wat je hebt, niet wat je mist’ is zo’n oude spreuk.

Zorg voor rustmomenten. Journalen helpt ook! Tijdens de lockdowns hebben we dit vaak gedaan. Merel Kosters heeft ons hiertoe geïnspireerd. Van je afschrijven is een vorm van meditatie. Het proberen waard.

Verlies je eigen doelen niet uit het oog. Als jouw doel sparen is, laat je dan niet leiden door FOMO om spullen te kopen waardoor je je eigen spaardoel niet haalt. Wat wil jij zélf? Laat het niet ontsporen door de schrik om iets te missen.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *