uitgavenplan
Plannen en budgetteren,  Sparen en toekomst

Uitgavenplan

We spreken vaak over een ‘budgetoverzicht’, maar dat woord heeft nogal een negatieve ondertoon. Het is een beetje zoals het woord ‘dieet’, dat heeft ook een negatieve bijklank. Als we beide woorden horen, worden we er niet direct happy van. Dus komen we beter aandraven met een meer positief woord. Toch? Een woord zoals ‘uitgavenplan’.

Financieel psychologe, Anne Abbenes, vertelde in een interview in MaxVandaag dat ons oerbrein het woord ‘budget’ (en ook vb. ‘dieet’) koppelt aan schaarste en lijden. Het is dus niet vreemd dat we daar een onbehaaglijk gevoel van krijgen. En precies daarom zouden we het uitgeven van geld zien als een beloning, een verleiding. Het zou dus ervoor zorgen dat we uiteindelijk méér gaan uitgeven. Ouch, dat is dus niet de bedoeling!

Positieve lading

Als je een spaarplan wil opstellen, waarbij je voor jezelf spaardoelen bepaalt, gebruik je dus beter een woord met een positieve lading, zoals het woord uitgavenplan. Hierdoor leg je de focus op je uitgaven, meer bepaald op je eigen doelen. In het uitgavenplan wijs je je spaargeld toe aan een spaardoel. Het helpt om dat spaardoel te visualiseren. Knip foto’s en woorden uit en plak ze op een groot blad papier. Dat ‘moodboard’ zet je best op een goed zichtbare plaats, waardoor je er steeds aan herinnerd wordt. Instant happiness!

Omgekeerd denken

Als je het bekijkt vanuit je uitgaven (of je doelen), ga je anders denken. Je legt de nadruk op je spaardoel. Daar wil je dat je geld naartoe gaat. Anne Abbenes stelt voor om jezelf dan de vraag te stellen wat je financieel nodig hebt om dat doel te bereiken. Vb. Je wil een tweedehands wagen kopen en je hebt 10.000 euro nodig. Dat is je spaardoel. Daar leg je je focus op. Daarna kan je gemakkelijker andere uitgavenposten schrappen om ervoor te zorgen dat je geld kan vrijmaken om je doel te behalen.

Controle over je eigen gedrag

Op deze manier werk je elke maand aan je eigen doelen en heb je snel het gevoel dat je goed bezig bent. Werken aan je eigen doelen is enorm motiverend. Het moedigt je aan om ermee door te gaan. Als je spaardoel een groot bedrag is, kan je het opdelen in kleinere tussendoelen. Je mag jezelf best eens verwennen als je een tussendoel behaald hebt. Wil je ook dit visualiseren? Gebruik dan vb een spaarmeter. Op de website van Annelou van Noort, zakgeldexperte voor kinderen en jongeren, kan je er één downloaden.

(Foto door Monstera via Pexels)

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *