je financiën verbeteren met de cirkel van Deming
Plannen en budgetteren,  Sparen en toekomst

Je financiën verbeteren in 4 stappen

In deze blog bespreek ik 4 stappen die je kunnen helpen om je financiën te verbeteren. Vanuit mijn economische ervaring in corporate omgevingen vergelijk ik het runnen van een huishouden (groot of klein) graag met een bedrijf. Kwaliteitsvolle bedrijven streven naar continue verbetering. Hiervoor maken ze gebruik van een zeer bekend model, de cirkel van Deming, ook wel de PDCA-cyclus genoemd. Dit model bestaat uit 4 eenvoudige stappen. Deze bedrijfsaanpak is een ideaal stappenplan om je financiën te verbeteren.

De 4 stappen in de cirkel van Deming zijn:

  • P = Plan (plannen)
  • D = Do (uitvoeren)
  • C = Check (evalueren)
  • A = Act (bijsturen)

Ik zal hieronder de 4 stappen verklaren vanuit de bedrijfsomgeving en vertalen naar de persoonlijke financiën binnen een huishouden.

Stap 1: Plan – Plannen

Een bedrijf stelt bepaalde doelen op voor het verbeteren van een bedrijfsproces, zoals het verbeteren van klantentevredenheid. Er wordt een gedetailleerd plan opgesteld om tot dat doel te komen.
Hetzelfde geldt voor huishoudens: wil je een doel bereiken, maak dan een gedetailleerd plan om tot dat doel te komen. Begin met het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven. Stel een realistisch plan op om een spaardoel te bereiken.

Stap 2: Do – Uitvoeren

In een bedrijf is men constant op zoek naar manieren om kosten te besparen en meer winst te genereren. Men gaat de gedetailleerde plannen uit stap 1 invoeren door bijvoorbeeld nieuwe technologieën toe te passen of mensen op te leiden.
In deze fase ga je dus concrete stappen nemen om je plannen in de praktijk te brengen. Je gaat zelf actief aan de slag door bijvoorbeeld minder impulsieve aankopen te doen en je aan je uitgavenplan te houden. Je leert gaandeweg uit je ervaringen.

Stap 3: Check – Evalueren

In stap 3 gaat een bedrijf controleren of de genomen maatregelen hun vruchten afwerpen. Men gaat gegevens verzamelen, de prestaties meten en bekijken of het vooropgestelde doel is behaald. Is dat niet het geval, dan moet de initiële werkwijze misschien aangepast worden.
In jouw geval ga je na enkele maanden al eens checken of je nog steeds op goede weg bent: welke successen heb je al behaald? Wat zijn je valkuilen? Waar moet je in de toekomst extra aandachtig voor zijn? Controleer je bankrekeningen regelmatig. Het is belangrijk om proactief te zijn en uitschuivertjes snel aan te pakken.

Stap 4: Act – Bijsturen

De inzichten uit stap 3 gebruiken bedrijven om hun strategieën aan te passen zodat ze hun doelen toch kunnen bereiken.
In een vorige stap heb jij je verbeterpuntjes ook geïdentificeerd. Nu ga je opnieuw aan de slag door je uitgavenpatroon opnieuw te bekijken, uit te zoeken waar je nog meer kan besparen of hoe je extra inkomsten kan binnenhalen. Het doel is om voortdurend te leren, aan te passen en te groeien. Blijf je budget opvolgen en probeer gedisciplineerd te zijn in je financiële beslissingen.

Zoals je ziet is het verbeteren van je financiën cruciaal, zowel voor huishoudens als voor bedrijven. Door de stappen van de cirkel van Deming te volgen (plannen, uitvoeren, evalueren, bijsturen), verbeter je constant je financiële gezondheid. Bedrijven vergelijken met huishoudens biedt waardevolle inzichten en helpt je beter te begrijpen hoe je jouw financiën kunt beheren. Blijf deze stappen herhalen en pas ze aan als dat nodig is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *