Consuminderen,  Opruimen

The No Buy Challenge: geen kleding kopen

Tussen 1 januari en 30 juni geen kleding kopen

Ik heb mijn commitment gegeven om tussen 1 januari en 30 juni 2021 géén kleding te kopen. Niets. Ook geen tweedehands. Een koopstop zeg maar. Het initiatief loopt op Instagram thenobuychallenge, de initiatiefnemers zijn Sara Dubbeldam en Marieke van den Berg . Ze noemen het een cursus Tevredenheid.

Ik ben niet bepaald een shopaholic. Maar de afgelopen jaren heb ik wel regelmatig iets nieuws aangeschaft. Vooral kwalitatieve Belgische kleding.
Onlangs deelde ik op Instagram een korte video van onze dressing. Afgeladen vol kleding. Meer dan genoeg om de volgende jaren door te komen.

Bewustwording

Het doel van deze challenge is dat je 2 x nadenkt als je weer een kledingstuk wil kopen. Bewustwording van je koopgedrag. “Blij zijn met wat je al in je kast hebt hangen”, zegt Sara. “We zitten vast in een systeem dat ‘meer meer meer’ aanjaagt.” Je koopdrang te boven komen, zorgt voor meer rust in je hoofd. Ik kan het niet meer met haar eens zijn. Dat geldt trouwens ook voor je boodschappenbudget.

Wat mag je wél? Kleding ruilen, kleding herstellen of hermaken.

Gemakkelijk zal het niet altijd zijn. Dat weet ik nu al. Ik neem deel voor mezelf. Uiteraard ga ik voor dochterlief wel gewoon kleding blijven kopen (ze groeit nog). Gelukkig gaat haar voorkeur vooral uit naar tweedehandskleding.

Thema’s

Ondertussen hebben zich al meer dan 4000 deelnemers ingeschreven voor deze uitdaging! Sara en Marieke zullen de uitdaging opdelen in maandelijkse thema’s waarmee we aan de slag moeten gaan.

In januari wordt er gestart met het thema “opruimtijd”. De kleerkast wordt onder handen genomen volgens de Marie Kondo methode.

Ik kan niet wachten om te starten. Eigenlijk ben ik deze maand al gestart want ik heb in december ook geen kleding gekocht. Aan het einde van elke maand zal ik hier vertellen hoe het me is bevallen. Spannend !

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *