maand geen alcohol
Consuminderen

Tournée Minerale: een maand geen alcohol

Het wordt een jaarlijkse traditie. Elk jaar drinken we een maand geen alcohol. Sinds de start in 2017 nemen we deel aan deze nationale campagne en schuiven we 30 dagen lang de fles wijn of de pint bier opzij.

Initiatief van Stichting Tegen Kanker en De Druglijn

Iedereen wéét dat het nuttigen van alcohol niet bijdraagt aan een goede gezondheid. Zelfs iemand die slechts ‘met mate’ alcohol gebruikt, onderschat vaak de gevolgen op lange termijn. Daarom zette Stichting tegen Kanker 5 jaar geleden haar schouders mee onder deze campagne omdat het kadert in haar preventiedoelstellingen bij kankerbestrijding. Sinds 2020 zet De Druglijn dit initiatief verder. Ondertussen neemt 1 op 5 Belgen deel aan de maand zonder alcohol, wat fantastisch is!

Voordelen van een maand geen alcohol

 • Spaar geld uit
  Zonder twijfel is dit een zéér interessant voordeel. Want wees eens eerlijk: als je alle uitgaven van alcoholische drankjes optelt, kom je op een mooi bedrag uit. Als grote wijnliefhebber spreek ik uit ervaring. Een goed glas wijn of speciaalbier is duur, een cocktail of gin zelfs nog duurder. Het bedrag dat je uitspaart, kan je gebruiken als cadeautje voor jezelf, want je verdient dat!
 • Slaap beter
  Drink jij soms een ‘slaapmutsje’ voor het slapengaan? Je valt dan sneller in slaap, maar vaak word je dan midden in de nacht wakker. Alcohol heeft nl. een negatief effect op onze slaap, zowel op de lengte, de kwaliteit als de diepte. Een maand geen alcohol drinken bevordert het kwalitatief goed slapen en zorgt ervoor dat je beter functioneert.
 • Meer energie
  Doordat je beter slaapt, zal je overdag ook meer energie hebben. Bye bye kater en vermoeidheid. Je zal fitter zijn en vrolijker!
 • Stralende huid
  Wist je dat alcohol je huid uitdroogt? Wil je minder rimpels en een stralende huid? Je weet wat je te doen staat!
 • Gezond gewicht
  Eén glas alcoholhoudende drank bevat best wel wat calorieën. Alcoholische dranken stimuleren de eetlust (denk maar aan een aperitiefje voor je maaltijd) en zorgen ervoor dat je minder snel een verzadigd gevoel krijgt. Je eet dus meer en je krijgt ook nog je vloeibare calorieën binnen.

Lekkere alternatieven

Gelukkig bieden de meeste restaurants tegenwoordig super lekkere alcoholvrije aperitieven aan. En dat zijn zeker niet allemaal mierzoete drankjes. Ook thuis kan je je water pimpen met groenten, kruiden en fruit. Op de website van Tournée Minerale vind je heel veel inspiratie als je een maand geen alcohol wil drinken. Alcoholvrije wijn bestaat ook, maar daar ben ik persoonlijk géén fan van.

Dry January versus Tournée Minerale in februari

What’s in the name? Het zijn allemaal initiatieven die ervoor zorgen dat je wordt aangespoord om een maand geen alcohol te nuttigen. Zelf verschuiven wij de periode een beetje, in functie van verjaardagen. Daarom starten wij op maandag 17 januari en eindigen we op zondag 13 februari. Doe jij ook mee?

2 reacties

 • Eef

  Ik ben ook bezig aan Dry January, dus vind dit een leuk initiatief.
  Het idee is volgens mij wel om bepaalde momenten heel bewust met alcohol om te gaan, ik drink tijdens de week sowieso niet, enkel met vrienden tijdens het weekend wel ‘ns, of op een feestje.
  Daarom vind ik dat je door de data te verplaatsen met het oog op feestjes volledig het doel mist? Nee? Geen aanval hoor, gewoon eventjes om over na te denken!

  • Els

   Hoi Eef, bedankt voor je reactie! Ik denk dat ik niet helemaal begrijp wat je precies bedoelt. Wij kiezen er élk jaar voor om heel bewust 4 weken lang geen druppel alcohol aan te raken. Een rustperiode voor ons lichaam, zeg maar. Of die 4 weken nu in januari vallen of in februari, of ertussen, dat maakt dan toch niet uit, denk ik dan? Of zie jij dat anders?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *