8 maanden geen kleding kopen
Consuminderen

8 maanden geen kleding kopen

Eigenlijk was de opzet van “The No Buy Challenge” 6 maanden geen kleding kopen. De startdatum stond op 1 januari met als einddatum 30 juni 2021. Ik had in november en december 2020 niets gekocht voor mezelf en besliste toen om de uitdaging van When Sarah Smiles eraan toe te voegen: 8 maanden geen kleding kopen dus. Hieronder lees je hoe me dat is afgegaan en wat het me heeft geleerd. Lees ook mijn blogpost die ik schreef aan het begin van deze uitdaging.

Niets nieuws, geen tweedehands

Je zou kunnen denken dat je dan wel geen nieuwe kleding mag kopen, maar wel tweedehands, maar dan moet ik je teleurstellen. Tweedehands was namelijk ook niet toegestaan. Het enige wat je wél mocht doen, is kleding herstellen. Onmogelijke opdracht? Nee hoor! Ik ben er zonder “kleerscheuren” uitgekomen 😉

Ik ging deze challenge aan voor mezelf, niet voor dochterlief. Dat wil ik een 15-jarige niet aandoen. Gelukkig doet zij ook niet zo aan fast-fashion. Ik merk dat de jeugd de weg naar tweedehandskleding gevonden heeft. En maar goed ook !

Lingerie

Als ik terugdenk aan de afgelopen maanden, kan ik maar één moment bedenken waarop ik het lastig had met deze uitdaging. Op een mooie dag was ik met dochterlief bij lingerieboetiek Mevrouw in Hoogstraten en zag daar zoveel moois hangen. Bovendien liep er een kortingsactie. Heel verleidelijk dus. Maar ik wilde de challenge niet verpesten. Nadien was ik heel blij dat ik mijn impulsieve koopdrang heb kunnen onderdrukken.

Wie mij kent, weet dat ik geen shopaholic ben. Mijn garderobe komt meestal uit een handvol boetieks waar ik écht goed advies krijg. Ik heb een hekel aan fake verkopers/verkoopsters die onterecht beweren dat elk kledingstuk je als gegoten zit. Nee, geef mij maar een verkoopster die me eerlijk zegt dat een bepaalde kleur of bepaalde snit niet de beste keuze is voor mijn lichaam. Als het niet 100% bevalt, dan zal het toch maar kastvulling worden. Zo zonde van het geld en van het kledingstuk.

Winkels vermijden

Als je uit de winkel(straat) wegblijft, word je niet verleid om over te gaan tot aankopen. Zo simpel is het. Ook al zie ik altijd wel iets leuks in de brochures van mijn lievelingsboetiek, ze hebben mij daar de afgelopen maanden niet gezien. Ook niet voor window-shopping, want van het één komt het andere… onder het motto “ken jezelf” 😉
En online-shopping? Voor kleding doe ik dat nooit. Meestal loopt dat af op een sisser en moet ik de boel terugsturen waardoor ik er nog wat frustratie bovenop krijg. Nee, dank u. Ik vind het terugbrengen naar een leveringspunt of het postkantoor nogal een gedoe. Trouwens dat laten leveren en terugsturen kan je niet bepaald duurzaam noemen. Not my cup of tea.

8 maanden geen kleding kopen tevredenheid

Tevredenheid

Tevredenheid is de allermooiste les die ik leerde uit deze uitdaging. Tevreden met wat ik reeds heb. Onze dressing hangt vol (overvol) kleding.
Kleding kopen hangt vaak samen met emotie. Na een drukke werkweek kocht ik al eens iets “omdat ik het nu wel verdien”, niet omdat ik het écht nodig had. En ja, natuurlijk moet dat wel eens kunnen, maar die impulsaankopen, daar wil ik vanaf. Dan ga ik terugdenken aan deze challenge “8 maanden geen kleding kopen” en aan de les tevredenheid.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *