Feestelijke tomatensoep
Feestelijk

Feestelijke tomatensoep

Onze lievelingssoep voor de feestdagen? Dat is zonder twijfel deze feestelijke tomatensoep. Saai? Nee, helemaal niet ! Tomatensoep is en blijft een favoriet bij jong en oud.

Scoor met deze feestelijke tomatensoep, een heerlijk budgetvriendelijk voorgerecht !

Afgelopen Kerst stond deze soep op de menu. Een toppertje in dit huis !
Het is een beetje meer werk dan een gewone burgersoep, maar het is het méér dan waard ! Het is immers maar 1 x Kerst in een jaar 😉

Ingrediënten:

Voor een grote kookpot van 24cm diameter (+/- 5L) heb je nodig:

  • 1 ui, in grove stukken
  • 1 wit van de preistengel (*), in grove stukken
  • 1-2 stengels bleekselder, in grove stukken
  • 2 wortels, in de lengte doorgesneden en in grove stukken
  • 4 blikken van 400ml gepelde tomaten
  • 1 bokaal kalfsfond (400ml) + 3 x vullen met water
  • 1/2 toastbrood of 1/2 stokbrood of oud brood
  • kruidentuiltje (tijm, peterselie en 2 laurierblaadjes)
  • peper en zout, bouillonblokje + volle melk of light room

(*): Wist je dat het toevoegen van het groene gedeelte van de prei een bruinige kleur aan de soep geeft in plaats van de mooie rode kleur, die deze feestelijke tomatensoep hoort te hebben?

Bereidingswijze:

  • Stoof de ui aan in wat boter, margarine of olijfolie.
  • Vervolgens voeg er de prei, wortelen en bleekselder aan toe en laat even verder stoven.
  • Voeg de 4 blikken gepelde tomaten toe, spoel de blikken uit met wat water en giet dat ook in de kookpot. Het is belangrijk dat wel alles gebruiken en niets verspillen.
  • Daarna giet 1 bokaal kalfsfond bij de groeten en vul de bokaal nog 3-4 keren met water zodat er voldoende vloeistof in de kookpot zit.
  • Gooi ook 1 bouillonblokje in de kookpot. Je kan ook de kalfsfond weglaten en gewoon water nemen. In dat geval voeg je 2 bouillonblokjes toe ipv 1.
  • Leg de broodsneden dakpansgewijs over de soep, het lijkt veel, maar dat is normaal, duw het wat naar beneden
  • Kruid met peper en een beetje zout
  • Bind een kruidentuiltje samen met peterselie, tijm en laurierblaadjes. Door het samen te binden, kan je het achteraf gemakkelijk verwijderen uit de kookpot.
    Gebruik je gedroogde peterselie en tijm : geen probleem, dan moet je natuurlijk niets samenbinden. De laurierblaadjes moet je voor het mixen wel uit de soep vissen.
  • Laat alles zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
  • Haal het kruidentuiltje uit de pot (of vis de laurierblaadjes eruit)
  • Mix de soep met een staafmixer en giet ze in een zeef voor een superfijne textuur. (Wie een Thermomix bezit, kan de soep enkele seconden op stand 10 mixen en dan is een (roer)zeef niet meer nodig)
  • Proef en voeg peper en zout toe naar wens.
  • Net voor het serveren giet je een beetje (light) room in het bord.

Zoals je kan zien is er best wel wat werk aan, maar het is zoooo de moeite ! Wij aten deze soep met gehaktballetjes, maar dat hoeft natuurlijk niet. Na afkoelen kan je nog enkele diepvriesbakjes vullen en invriezen, zodat je op een later moment nog eens kan genieten van deze heerlijke feestelijke tomatensoep.
Laat je me weten wat je ervan vindt?

Eén reactie

  • Els Van der Kaa

    Deze soep is de max! Zo gemakkelijk te maken en ondertussen bij ons de favoriet van velen. In een grote pot te maken, zo kan je veel invriezen en heb je snel een lekkere maaltijdsoep op tafel!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.