Nieuwe gewoonte: dankbaarheid uiten
Vorig jaar, midden in de pandemie met alle minder leuke nieuwsberichten en dito gevolgen, beslisten we om een nieuwe gewoonte te introduceren: dankbaarheid uiten. Je leest het goed: elke dag, na het avondeten, delen we om beurt waar we de afgelopen dag dankbaar voor zijn. Zelfs als iemand het zou vergeten, is er altijd wel iemand anders die vraagt : “En waar zijn we vandaag dankbaar voor?”
Samen, aan tafel
Voordat we onze dankbaarheid uiten, staan we even stil bij de voorbije dag. Ieder voor zich. Ook al is de dag niet verlopen zoals verwacht, er is altijd wel iets positiefs gebeurd, hoe klein dan ook. We ervaren dit gezinsmoment als erg waardevol. We luisteren actief naar mekaar. Samen aan tafel. Er wordt vaak gelachen, iedereen gaat met een goed gevoel van tafel. Heerlijk toch?
Positief
Dankbaarheid uiten leidt tot meer positivisme, het kan ons mentaal welzijn verbeteren. Doordat je dankbaarheid uit (mondeling of schriftelijk), ben je meer gefocust op het positieve. Je denkt er bewust over na en je houdt dat positieve gevoel ook langer vast. Dat zorgt voor meer optimisme en een algemeen tevreden gevoel. In onze consumptie- en prestatiemaatschappij is het belangrijk om te waarderen wat we nu al hebben. Vind je niet?
Treeske Hiemstra van FoarDY Financieel Beheer zet elke dag op haar Instagram Stories waarvoor ze dankbaar is. Ze is een echte inspiratiebron.
Minder materialistisch
Weet je waar wij het meeste dankbaar voor zijn? Bijna dagelijks worden mijn kookkunsten vernoemd (hoera !), het goede weer, mooie resultaten op school, appreciatie voor mekaar, een vrije dag, een goed boek, een afgewerkte taak, een nieuw project, een fijn gesprek, een mooie ochtendwandeling, enz. Meestal gaat onze dankbaarheid niet uit naar bezittingen. Eerder naar de kleine dingen des levens. (wie het kleine niet eert….) De focus komt dus minder te liggen op het materialistische. Ook iets om toe te juichen, toch?
Sta jij hier wel eens bij stil? Probeer het eens! Je hebt niets te verliezen.