Weet je hoeveel 50 euro waard is?
In het boek “Schaarste” van Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir las ik een interessant stuk over de waarde die mensen aan geld toekennen. Aan de hand van een voorbeeld wordt nagegaan hoeveel 50 euro waard is. Ik deel het graag met je.
Besparing
Je vriend wil een sapcentrifuge kopen die 100 euro kost. Dit is een redelijke prijs. Je hebt gezien dat hetzelfde toestel slechts 50 euro kost in een winkel 30 km verderop. Zou jij je vriend aanraden om naar die andere winkel te gaan zodat hij 50 euro kan besparen op die aankoop?
Stel dat je vriend een laptop wil kopen van 1000 euro. Dat is een redelijke prijs. Je hebt gezien dat hetzelfde toestel slechts 950 euro kost in een winkel 30 km verderop. Of stel dat hij een auto wil kopen van 30.000 euro en elders kost die 29.950 euro. Zou jij je vriend ook adviseren om om te rijden voor de laptop of de auto?
Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen willen omrijden voor die sapcentrifuge maar niet voor de laptop of voor de auto. In alle gevallen gaat het over een besparing van 50 euro.
We zetten de loep op kleine uitgaven, maar als het over grote(re) uitgaven gaat, dan gooien we het geld over de balk. We zitten uren te surfen op internet naar de beste deal voor een paar schoenen, maar bij de aankoop van een nieuwe wagen vragen we geen uren bedenktijd voor opties van enkele honderden euro’s.
Relatieve of absolute waarde
Geld wordt vaak beoordeeld aan de hand van de achtergrond. We vinden het belangrijker om 50% te besparen op een boek van 20 euro, dan 1% op een laptop van 1000 euro.
Onder kapitaalkrachtige mensen lijkt de besparing van 50 euro kleiner naarmate de achtergrondprijs stijgt. Bij een prijzig artikel lijkt deze besparing nauwelijks de moeite waard. (ze hechten er een relatieve waarde aan, relatief t.o.v. de context)
Mensen die over minder geld beschikken, gaan hier anders mee om: zij hechten min of meer dezelfde waarde aan die 50 euro, of het nu over een kleine of grote aankoop gaat. (absolute waarde, 50 euro blijft 50 euro, ongeacht de context)
Hoeveel is 50 euro waard?
Maar wat is de waarde van 50 euro nu eigenlijk? Het valt niet mee om hieraan een waarde te koppelen.
Als je je niet om geld moet bekommeren, heb je niet het gevoel dat je iets moet opgeven als je 50 euro spendeert. Als je niet weet wat je opgeeft, dan is het moeilijk om de waarde van iets te bepalen. Dus daarom zoeken mensen een ijkpunt, iets om die 50 euro tegen af te zetten. (vb een etentje, een trui…) Maar eigenlijk is dat misleidend, want als je leeft in overvloed, moet je je daar niet druk over maken. Dus wie genoeg heeft, kan zich geen duidelijke voorstelling doen van de waarde van 50 euro.
Mensen met een laag inkomen die 50 euro wél op één of andere manier moeten compenseren, zijn zich veel beter bewust van hoeveel 50 euro waard is. Ze doen meer met 50 euro. Ze worden experts in de waarde van geld.
Heb jij hier al bij stilgestaan?