Budgetteren hoe begin je daar nu aan?
Plannen en budgetteren

Budgetteren : hoe begin je daar nu aan?

Als je me al een tijdje volgt op sociale media, weet je dat wij grip hebben op onze uitgaven én dat we precies weten wat er maandelijks binnenkomt. Dit is het resultaat van goed te budgetteren. Allemaal goed en wel, Els, maar hoe begin je daar nu aan?
Ik leg enkele mogelijkheden uit. Er is namelijk geen goed of fout. Ieder past een systeem toe dat voor hem/haar werkt.

Optie 1: maak een jaaroverzicht

De bedoeling van een jaaroverzicht is dat je ziet wanneer welke rekening moet betaald worden. Ook kan je in één oogopslag zien wanneer je inkomsten op jouw rekening staan.
Maak 12 kolommen (voor elke maand een kolom) en 31 rijen (voor elke dag van de maand een rij) Je kan ook deze file van het CEBUD gebruiken.
Tip: Gebruik je rekeninguittreksels om je uitgaven en inkomsten van de laatste 12 maanden in kaart te brengen. Sommige uitgaven betaal je maandelijks, maar andere vb maar één keer per jaar.

Klaar? Maak dan de som van alle inkomsten per maand en ook van de uitgaven per maand. Zo zie je in welke maanden je geld opzij kan leggen om alle rekeningen te kunnen betalen in de dure maanden.

Voordelen van dit systeem:

  • je weet tot op de dag nauwkeurig wanneer wat betaald moet worden
  • je ziet op welke dag je inkomsten binnenkomen

Nadelen van dit systeem:

  • je ziet de bedragen, maar de uitgaven worden niet benoemd

Optie 2: Gebruik de budget template (Excel)

In een budget template krijg je een maandoverzicht van je inkomsten en uitgaven. Je ziet ook meteen waar je geld naartoe is gegaan (verdeling in rubrieken). Je kan mijn budget template gratis aanvragen, maar er zijn tal van templates die gratis te downloaden zijn, oa de template van het NIBUD.
Wist je dat er in Excel ook templates zijn die je kan gebruiken? (zie afbeelding hieronder)
Ik raad je aan om ook de video van het NIBUD over budgetteren eens te bekijken. Het wordt visueel mooi voorgesteld in minder dan 2 minuten.

Klik in Excel links op “nieuw” en zoek in de zoekbalk op “budget”

Zijn je inkomsten en uitgaven in balans?

Nu je alles in een mooi overzicht hebt gegoten, kan je evalueren of alles in balans is.

Zijn je uitgaven groter dan je inkomsten? Kijk dan waar je op kan bezuinigen. Zijn er abonnementen die je kan stopzetten? Kan je bewuster boodschappen doen? Minder kleding kopen? Minder take-away kopen? Of kan je meer gaan werken, zodat er meer binnenkomt? In de horeca is er een nijpend tekort aan werknemers, eventueel via flexi-job.
Zijn je inkomsten groter dan je uitgaven? Mooi! Dat betekent dat je geld kan sparen, om een spaarbuffer op te bouwen of voor een spaardoel.

Boodschappenbudget bepalen

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik het bedrag van mijn boodschappenbudget heb bepaald. Als je de budgetteringsoefening hierboven hebt gemaakt, weet je hoeveel je gemiddeld per maand aan boodschappen uitgeeft. Als dat vb elke maand 600€ is, probeer het dan eens met 500€.
Wedden dat het ook met wat minder lukt?
Wil je weten wat een gemiddeld huishouden uitgeeft? Ook hier verwijs ik weer naar het NIBUD. Je vindt hier een tabel met zeer interessante informatie.


Het vergt een beetje moeite, maar ik garandeer je dat het een fijn gevoel is als je binnen budget kan blijven en niet onnodig geld achterlaat bij de supermarkt. Zo blijft er geld over voor andere doelen.

(Foto bovenaan door Kindel Media: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/bureau-pennen-rekenmachine-markers-7054399/)

2 reacties

  • Daisy

    Dank je voor de tips . Ben altijd van plan geweest om te gaan budgetteren ,maar nooit aan begonnen.
    Nu ga ik er toch aan beginnen zodat iedereen van ons gezin een inkijk kan hebben en rekening kan houden met de uitgaven.

    • Els

      Dat is fantastisch om te lezen, Daisy! In het begin zal het wat wennen zijn, maar ik garandeer je dat het voor rust in jullie hoofd zorgt. Door erover te praten in het gezin, krijg je ook een draagvlak waardoor iedereen begrijpt waar het geld heen gaat. succes!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *