Duurder
Consuminderen

Alles wordt duurder: wat nu?

Ondertussen heeft iedereen het wel érgens gemerkt: de oplopende prijzen. Alles wordt duurder. Niet alleen in de supermarkt, maar overal rond je.. Stijgt je salaris even snel? Ik denk het niet. Of toch niet bij mij 🙁

“Einde prijsstijgingen nog lang niet in zicht”

Pijnlijke krantenkop. Want we voelen het allemaal nu al in onze portemonnee. Door de hoge energieprijzen en de pandemie waren de prijzen al gestegen. En de oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat prijzen nog méér stijgen. Ik las deze week in Humo een interview met een expert in retail, Pierre-Alexandre Billiet. Die man zei dat de consument de grootste prijsstijgingen nog zal voorgeschoteld krijgen later dit jaar. Supermarkten durven de prijzen maar mondjesmaat te verhogen. Volgens de expert zullen de prijzen in supermarkten dit jaar nog 20% stijgen, waarvan we nu nog maar een klein beetje gezien hebben. Als dat klopt, staat er ons nog wat te wachten….

Over welke producten gaat het?

Vooral graan is erg gestegen in prijs. Graan is een hoofdingrediënt in brood, koeken, ontbijtgranen, gebak, pasta en veel industrieel vervaardigde levensmiddelen. Het graan dat hier gebruikt wordt, komt niet van Oekraïne, maar speculanten op de beurs zorgen ervoor dat de prijs van graan hier ook de lucht in gaat. Hoe lang zal het nog duren eer ons dagelijks brood ook duurder wordt? Ik las dat een bakkersfederatie zijn leden adviseert om de prijs te verhogen met 12% naar 2,7€ voor een groot brood. Een andere warme bakker zei dat 5€ per brood een realistische prijs is, maar dat geen enkele bakker dat durft aan te rekenen.

Ook suiker is al duurder geworden. Suiker komt uit het buitenland en het transport is door de energieprijzen duurder geworden. Dus ook zoet broodbeleg, koeken, snoepgoed, industriële producten zijn geïmpacteerd.

Zonnebloemolie staat ook in de top 3. Meer dan 20% van de industriële producten bevatten zonnebloemolie. En die is door de oorlog in Oekraïne ook…. duurder en zelf schaars geworden. Ondertussen zijn ook de prijzen van andere opties al gestegen. Over welke producten spreken we? Frieten, aardappelkroketten, mayonaise en afgeleide producten, margarines..

Als je alleen deze 3 ingrediënten (graan, suiker en zonnebloemolie) bij mekaar neemt, merk je dat het bijna de helft van een gemiddelde winkelkar is.

Hoe pak ik het aan?

Ik gebruik de app van de supermarkt om mijn boodschappen thuis voor te bereiden en probeer me grotendeels aan het lijstje te houden. Daardoor weet ik min of meer op voorhand wat ik ga moeten betalen.
Hoe pak ik het dan aan? Ik maak andere keuzes. Ik probeer hetzelfde budget aan te houden (450€ per maand of +/- 110€ per week). Een voorbeeld: waar ik vroeger al eens een fles wijn van 15€ kocht, zal het nu eerder één van 6€ zijn. Of we eten wat meer appels (lokaal fruit) in plaats van een kommetje blauwe bessen of verse mango’s (van overzeese gebieden). Ook kijk ik regelmatig naar de producten met korte houdbaarheidsdatum, dewelke afgeprijsd zijn. En ik plan ontbijt, lunch en avondmaal in mijn weekmenu.

De meesten onder ons (mezelf inbegrepen) hebben een goede levensstijl. Ik denk dat we de komende jaren wat zullen moeten inleveren op comfort. Zal dat gemakkelijk zijn? Nee. Maar als we het einde van de maand willen halen en liefst nog iets willen overhouden, zullen we de klik wel moeten maken. Consuminderen noemt men dat. Focussen op lokale seizoensproducten en koken “from scratch”, zodat we die industriële pakjes en zakjes links kunnen laten liggen.

Wat ga jij doen om je uitgaven onder controle te houden?

(foto: Hello I’m Nik via Unsplash )

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *