ChatGPT assistent voor je menuplanning
Boodschappen,  Gezinsleven

ChatGPT: assistent bij je menuplanning

Een menuplanning opstellen kan soms aanvoelen als een moeilijke, tijdrovende taak, vooral als je elk gezinslid tevreden wil stellen. Je wil dat iedereen gezond eet, dat ze het lekker vinden, dat het eten snel op tafel staat en dat je binnen je budget blijft.

Stel je voor dat je een assistent had die binnen enkele seconden gezonde, snelle en budgetvriendelijke gerechten uit zijn hoed kan toveren! Maak kennis met ChatGPT, een AI-toepassing die je helpt om je werk sneller en beter te doen, dus ook het opstellen van je weekmenu! En nog een reden om ChatGPT te omarmen als assistent bij je menuplanning: het is uiterst toegankelijk! Of je nu een beginnende kok bent of een keukenprins(es), er is een gratis basisversie die ervoor zorgt dat het binnen ieders bereik ligt.

Het aanmaken van een account voor de gratis versie van ChatGPT is een fluitje van een cent. Volg deze stappen:

 • Ga naar openai.com
 • Klik rechtsboven op “Try ChatGPT”
 • Registratie: vul de gegevens in, zoals je e-mailadres, naam en kies een sterk wachtwoord
 • E-mailbevestiging: controleer je inbox voor een verificatiemail van OpenAI en klik op de bevestigingslink om je e-mailadres te verifiëren.
 • Kies de gratis basisversie. Je account is meteen actief en je kan direct aan de slag!

Nadat je je acount hebt aangemaakt, kan je ChatGPT meteen inschakelen als je assistent bij je menuplanning. Ook al is dit allemaal nieuw voor je, het proces is heel eenvoudig:

 • Surf naar https://chat.openai.com/ en log in
 • Denk na wat je nodig hebt: wil je je weekmenu opstellen, zoek je een recept met een bepaald ingrediënt of bereidingswijze?
 • Geef je opdracht of stel je vraag: geef een duidelijke opdracht waarin je al je wensen toevoegt. Bijvoorbeeld: “Stel een gezond weekmenu samen van gezonde avondmalen met een bereidingstijd van minder dan 30 minuten
 • Verfijn je opdracht in functie van het resultaat dat je voorgeschoteld krijgt. Voeg bijvoorbeeld details toe zoals ingrediënten die jullie niet lusten of allergieën of keukenapparaten die je wil gebruiken.

Je begint dus met een duidelijke vraag en AI helpt je met de rest.

Om je op weg te helpen met ChatGPT als je assistent voor menuplanning, heb ik een reeks voorbeeldopdrachten samengesteld die je direct kan gebruiken. Kopieer simpelweg een van deze opdrachten naar ChatGPT. Uiteraard kan je ze nog zelf aanpassen aan je eigen voorkeuren en behoeftes.

 • Menuplanning voor druk gezin met 2 kinderen onder 12 jaar:
  Opdracht = Maak een budgetvriendelijk weekmenu voor een druk gezin met 2 kinderen onder 12 jaar. Voorzie ontbijt, lunch to-go en avondmaal, winterseizoen. Zorg ervoor dat de maaltijden evenwichtig samengesteld zijn, volgens de Schijf van Vijf. De maaltijden moeten een bereidingstijd van minder dan 30 minuten hebben, bij voorkeur gemakkelijk klaar te maken en uit max 10 ingrediënten bestaan. Duidt aan welke gerechten op voorhand kunnen klaargemaakt worden (mealprepping), zodat er op drukke momenten geen stress in de keuken is. Ik heb volgende ingrediënten in voorraad, verwerk deze in de gerechten: […….zelf invullen ……. ]. Geef weer in tabelvorm.
 • Menuplanning voor alleenstaande:
  Opdracht = Maak een budgetvriendelijk weekmenu voor een alleenstaande. Voorzie ontbijt, lunch to-go en avondmaal, gebaseerd op seizoensproducten van de maand april. Gezonde maaltijden met veel groenten en eiwitbronnen, beperkte koolhydraten. Ik vind het niet erg om soms 2 dagen na elkaar hetzelfde avondmaal te eten, indien mogelijk. Ik heb volgende ingrediënten in voorraad, verwerk deze in de gerechten: […….zelf invullen ……. ]. Geef weer in tabelvorm.
 • Gezin van 2 personen – vegan maaltijden
  Opdracht = Geef een reeks maaltijdplannen die gericht zijn op vegan maaltijden. Zorg voor een mix aan eiwitrijke, plantaardige recepten die een verscheidenheid aan smaken en texturen bieden. Neem ontbijt, lunch en avondmaal. Gezin van 2 personen.

Ik hoop dat je geïnspireerd bent en wil je aanmoedigen om met ChatGPT aan de slag te gaan. Zie ChatGPT als je creatieve sous-chef in de keuken. Ik wens je heel veel plezier met je nieuwe keukenassistent. Ga experimenteren, laat je begeleiden en geniet!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *