besparen op boodschappen
Besparen,  Boodschappen

Hoe kan je besparen op boodschappen?

Eerder deze week deelde ik op Instagram dat ik voor de eerste helft van mei netjes binnen het boodschappenbudget ben gebleven. Tegelijkertijd deed ik een kleine poll om te polsen hoe jij het ervan af brengt. Een kleine 100 mensen reageerden hierop en de meerderheid gaf aan ook op schema te zitten. Fantastisch! Maar de tweede grootste groep vraagt zich af hoe je kan besparen op boodschappen, zodat ze ook binnen budget blijven.

(Bijna) alles is duurder

Iedereen voelt het ondertussen: de meeste prijzen in de supermarkt zijn gestegen. Gemiddeld met 8%, maar er zitten zeker ook uitschieters bij van +20% en meer. Wil jij binnen jouw budget blijven, zal je moeten besparen op boodschappen. Je kan ook je budget naar boven bijstellen, maar dat is niet voor iedereen haalbaar.
Pijnlijke realiteit: als je je gewoontes niet aanpast, zal je meer geld uitgeven. En helaas zijn het niet alleen de boodschappen die duurder zijn, ook andere vaste kosten stijgen mee.
Het boodschappenbudget vind ik één van de gemakkelijkste posten om op te besparen. Doe je dit nu nog niet, dan kan je hier zéker 100€ en méér per maand mee besparen. Proberen waard, toch?

Hoe pak ik het aan?

Mijn maandelijks boodschappenbudget

Zoals je weet, bedraagt mijn boodschappenbudget max. 450 euro/maand. Wij zijn een gezin van 2 volwassenen en een dochter van 16 jaar. Dus eigenlijk 3 volwassenen want een 16-jarige eet evenveel als een volwassene. Dat boodschappenbudget bevat alle voedingswaren, drank en huishoud- en verzorgingsproducten.
Weet je wat voor mij goed werkt? Ik deel het totale bedrag op in stukken. Als ik midden in de maand rond de 225€ uitkom, zit ik goed. Dan kan ik de andere helft van de maand nog wat bijsturen als dat nodig zou zijn.

Ik maak andere, heel bewuste keuzes in de supermarkt

  • Meer vegetarische maaltijden. Kwaliteitsvlees en vis zijn duur. Dus ik laat wat vaker vlees/vis of vleesvervangers gewoon achterwege. Charcuterie eten we sowieso weinig (als ik de ingrediënten lees, is mijn hongergevoel weg ;-)) Voorbeelden van maaltijden zonder vlees: pasta arrabiata, pasta met pesto en spinazie, chili sin carne, zoete aardappel met kikkererwten en groenten, tomaat/mozzarella met brood. Een top website waar ik inspiratie haal is 15gram. Gezonde gerechten zonder teveel poespas.
  • Ik leer de prijzen van de producten die ik vaak koop uit mijn hoofd. Zo weet ik of een promotie wel echt interessant is. Ik heb al gemerkt dat Colruyt vaak een product in rode prijs zet (aanbieding), waarvan de gewone prijs maar 1 eurocent duurder is. Serieus! 1,18€ of 1,19€ dat zal het verschil niet maken. Maar door die rode prijs krijg je als consument wel de indruk dat het een mooie promo is. Wees op je hoede.
  • Seizoensgroenten en fruit in promotie. Elke week kijk ik welke groenten en fruit er in promotie zijn én of die prijs interessant is (zie voorgaande puntje). Deze week zag ik het “fijnproeverswitloof” in promotie aan 12,86€/kg, terwijl het gewone witloof maar 1,29€/kg kost. Dus promo of niet, ik kijk altijd naar de prijs/kg.
    Ik maak maaltijden met seizoensgroenten aan interessante prijzen. Ook voor fruit: een Charantais meloen kost nu vb 3,5€/kg, die koop ik dan nu niet. En al zeker geen voorgesneden fruit aan 10€/kg.
    Ook ga ik regelmatig groenten en fruit halen bij de telers zelf of in een hoevewinkel: Lokale producten aan een eerlijke prijs.
  • Producten met lange houdbaarheid: inkopen tijdens een promo: zo kan je echt besparen op boodschappen. Tijdens een interessante promotie kan je een voorraadje inslaan, waarmee je enkele maanden kunt overbruggen. Ik denk aan pasta, koffie, (tomaten)conserven, toiletpapier, maandverband, alle huishoud- en verzorgingsproducten, drank, granola, noten enz.
  • Ik ben heel creatief in het combineren van ingrediënten tot een maaltijd. Voordat ik naar de winkel ga, kijk ik wat er nog in voorraad is (ook in de vriezer). Op basis daarvan denk ik na wat ik ermee kan klaarmaken. Wat ontbreekt, schrijf ik op het boodschappenlijstje. Hiervoor gebruik ik de app van de supermarkt. Op die manier kan ik thuis al nakijken welke producten het interessantst zijn, prijstechnisch gezien dan.
  • Sommige luxe producten koop ik nu minder omdat ik anders het budget niet haal: ik denk aan tapenades, olijven, duurdere wijnen, speciale kazen, alcoholische dranken (type rum, gin). Het is wat het is. Onze ouders hebben ook moeilijkere jaren meegemaakt in het verleden. Die jaren gaan ook voorbij.

Het is een aanpassing. Is dat altijd leuk? Nee, dat is het zeker niet. Maar mijn salaris is niet gestegen in verhouding tot alle prijsstijgingen die er nu zijn. Dus ik pas mijn gewoontes aan en doe het met minder. Wel blijf ik de focus leggen op gezonde voeding. Liever extra groenten en fruit dan luxe producten.

Wil je ook een inkijk in mijn kassabons en menuplanning? Laat het hieronder even weten. Als daar nood aan is, zal ik nadenken hoe ik dit aan de blog kan toevoegen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.