besparen op boodschappen
Besparen,  Boodschappen

Hoe kan je besparen op boodschappen?

Eerder deze week deelde ik op Instagram dat ik voor de eerste helft van mei netjes binnen het boodschappenbudget ben gebleven. Tegelijkertijd deed ik een kleine poll om te polsen hoe jij het ervan af brengt. Een kleine 100 mensen reageerden hierop en de meerderheid gaf aan ook op schema te zitten. Fantastisch! Maar de tweede grootste groep vraagt zich af hoe je kan besparen op boodschappen, zodat ze ook binnen budget blijven.

(Bijna) alles is duurder

Iedereen voelt het ondertussen: de meeste prijzen in de supermarkt zijn gestegen. Gemiddeld met 8%, maar er zitten zeker ook uitschieters bij van +20% en meer. Wil jij binnen jouw budget blijven, zal je moeten besparen op boodschappen. Je kan ook je budget naar boven bijstellen, maar dat is niet voor iedereen haalbaar.
Pijnlijke realiteit: als je je gewoontes niet aanpast, zal je meer geld uitgeven. En helaas zijn het niet alleen de boodschappen die duurder zijn, ook andere vaste kosten stijgen mee.
Het boodschappenbudget vind ik één van de gemakkelijkste posten om op te besparen. Doe je dit nu nog niet, dan kan je hier zéker 100€ en méér per maand mee besparen. Proberen waard, toch?

Hoe pak ik het aan?

Mijn maandelijks boodschappenbudget

Zoals je weet, bedraagt mijn boodschappenbudget max. 450 euro/maand. Wij zijn een gezin van 2 volwassenen en een dochter van 16 jaar. Dus eigenlijk 3 volwassenen want een 16-jarige eet evenveel als een volwassene. Dat boodschappenbudget bevat alle voedingswaren, drank en huishoud- en verzorgingsproducten.
Weet je wat voor mij goed werkt? Ik deel het totale bedrag op in stukken. Als ik midden in de maand rond de 225€ uitkom, zit ik goed. Dan kan ik de andere helft van de maand nog wat bijsturen als dat nodig zou zijn.

Ik maak andere, heel bewuste keuzes in de supermarkt

 • Meer vegetarische maaltijden. Kwaliteitsvlees en vis zijn duur. Dus ik laat wat vaker vlees/vis of vleesvervangers gewoon achterwege. Charcuterie eten we sowieso weinig (als ik de ingrediënten lees, is mijn hongergevoel weg ;-)) Voorbeelden van maaltijden zonder vlees: pasta arrabiata, pasta met pesto en spinazie, chili sin carne, zoete aardappel met kikkererwten en groenten, tomaat/mozzarella met brood. Een top website waar ik inspiratie haal is 15gram. Gezonde gerechten zonder teveel poespas.
 • Ik leer de prijzen van de producten die ik vaak koop uit mijn hoofd. Zo weet ik of een promotie wel echt interessant is. Ik heb al gemerkt dat Colruyt vaak een product in rode prijs zet (aanbieding), waarvan de gewone prijs maar 1 eurocent duurder is. Serieus! 1,18€ of 1,19€ dat zal het verschil niet maken. Maar door die rode prijs krijg je als consument wel de indruk dat het een mooie promo is. Wees op je hoede.
 • Seizoensgroenten en fruit in promotie. Elke week kijk ik welke groenten en fruit er in promotie zijn én of die prijs interessant is (zie voorgaande puntje). Deze week zag ik het “fijnproeverswitloof” in promotie aan 12,86€/kg, terwijl het gewone witloof maar 1,29€/kg kost. Dus promo of niet, ik kijk altijd naar de prijs/kg.
  Ik maak maaltijden met seizoensgroenten aan interessante prijzen. Ook voor fruit: een Charantais meloen kost nu vb 3,5€/kg, die koop ik dan nu niet. En al zeker geen voorgesneden fruit aan 10€/kg.
  Ook ga ik regelmatig groenten en fruit halen bij de telers zelf of in een hoevewinkel: Lokale producten aan een eerlijke prijs.
 • Producten met lange houdbaarheid: inkopen tijdens een promo: zo kan je echt besparen op boodschappen. Tijdens een interessante promotie kan je een voorraadje inslaan, waarmee je enkele maanden kunt overbruggen. Ik denk aan pasta, koffie, (tomaten)conserven, toiletpapier, maandverband, alle huishoud- en verzorgingsproducten, drank, granola, noten enz.
 • Ik ben heel creatief in het combineren van ingrediënten tot een maaltijd. Voordat ik naar de winkel ga, kijk ik wat er nog in voorraad is (ook in de vriezer). Op basis daarvan denk ik na wat ik ermee kan klaarmaken. Wat ontbreekt, schrijf ik op het boodschappenlijstje. Hiervoor gebruik ik de app van de supermarkt. Op die manier kan ik thuis al nakijken welke producten het interessantst zijn, prijstechnisch gezien dan.
 • Sommige luxe producten koop ik nu minder omdat ik anders het budget niet haal: ik denk aan tapenades, olijven, duurdere wijnen, speciale kazen, alcoholische dranken (type rum, gin). Het is wat het is. Onze ouders hebben ook moeilijkere jaren meegemaakt in het verleden. Die jaren gaan ook voorbij.

Het is een aanpassing. Is dat altijd leuk? Nee, dat is het zeker niet. Maar mijn salaris is niet gestegen in verhouding tot alle prijsstijgingen die er nu zijn. Dus ik pas mijn gewoontes aan en doe het met minder. Wel blijf ik de focus leggen op gezonde voeding. Liever extra groenten en fruit dan luxe producten.

Wil je ook een inkijk in mijn kassabons en menuplanning? Laat het hieronder even weten. Als daar nood aan is, zal ik nadenken hoe ik dit aan de blog kan toevoegen.

4 reacties

 • Geert Vancompernolle

  Beste Els,

  Per toeval (nou ja, toeval…) ben ik op jouw website gestoten (artikel in De Standaard waarbij we ons afvragen of zuinig ook gierig is…).

  Ik heb al een paar artikels gelezen – waaronder dit artikel – en ik moet zeggen: je slaat nagels met koppen! Ieder artikel is een weerspiegelijk van de (soms harde) werkelijkheid. Vooral jouw vergelijking in dit artikel hier: “mijn salaris is niet gestegen in verhouding tot alle prijsstijgingen” is er “bonk op”, zoals de moderne jeugd het zo graag uitdrukt (absoluut niet mijn manier van uitdrukken maar ik ben dan ook in een totaal andere tijd opgegroeid…).

  Ik ben blij dat ik deze website heb gevonden. De artikels stemmen tot nadenken, vragen een (mentale) verandering en geven aanleiding tot selectiever gedrag. Eén van de grootste voordelen (voor mij hét grootste) is dat men daardoor mogelijks ook (misschien onbewust) meer aan het milieu gaat denken: hergebruik, geen onnodige prullaria aankopen enzomeer.

  Ik ben benieuwd naar al jouw andere artikelen…

  Best rgds,
  –Geert

  • Els

   Bedankt voor jouw mooie woorden, Geert.
   Die financiële gezondheid die iedereen nastreeft, bereik je inderdaad pas als je enige zelfdiscipline aan boord legt. Op Instagram doe ik soms een “challenge” waarbij ik mensen vraag om gedurende één maand alle kassabons van boodschappen allerhande bij te houden en in een envelop te steken. Na afloop van die maand vraag ik iedereen om eerst te gaan zitten 😉 en dan al die bedragen van die bonnetjes op te tellen. De meeste mensen zijn dan blij dat ze zitten.
   Het is nochtans niet moeilijk om bewust boodschappen te doen. Je bakent voor jezelf een budget af en daar doe je het mee. Is dat leuk? Nee, niet altijd. Maar als je weet dat je hiermee 100€ of méér maandelijks kan besparen, dan is dat toch laaghangend fruit? Besparen op andere kosten lijkt me minder evident.
   Er volgen zeker nog artikels die food for thought zijn.
   Ik hoop samen met jou dat er minder prullaria/junk gekocht wordt. Misschien heb ik hierover al een blogpost klaar 😉
   Groeten, Els

 • Liese

  450 euro per maand vind ik echt een laag budget! Goe bezig.
  Zelf zit ik aan 600 tot 800 euro (2 volw 2 knd)
  Maar ik ken ook de prijs van veel producten van buiten dus ik merk bij sommige dingen idd 20% stijging.

  • Els

   Hey Liese, bedankt voor je reactie !
   450€ is te doen hoor. We eten nog goed en gezond 🙂 Ik doe heel bewust boodschappen zodat ik voldoende geld overhoud voor andere dingen/rekeningen. Het helpt inderdaad als je prijzen uit je hoofd kent. En ja, de meeste producten zijn fors gestegen (en zelfs méér dan de inflatie)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *