Menuplanning en mealpreppen voor beginners
Een nieuwe maand, een nieuw thema. Deze maand gaan we dieper in op menuplanning en mealpreppen. Dit thema leunt ook dicht aan bij het thema boodschappen. Het merendeel van je winkelkar bestaat immers uit voedingswaren. “Wat eten we vandaag?” is misschien ook wel één van de meest gestelde vragen bij jou thuis. Breek jij je hoofd regelmatig over deze vraag op de terugweg van je werk naar huis? Verzin je dan snel in de dichtstbijzijnde supermarkt een gerecht of kies je voor een dure, ongezonde take-away?
Hoe geweldig zou het zijn als je daar niet meer hoeft over na te denken? Dat je alles op voorhand hebt voorbereid en zorgeloos naar huis kan rijden? De oplossing is eenvoudig: menuplanning en mealpreppen.
Menuplanning: hoe begin je daar aan?
Stap 1: Richt je voorraadkasten slim in
Essentiële basisproducten: het is handig om een aantal essentiële basisproducten in huis te hebben. (op het schap, in de koelkast en in het vriesvak) Denk aan producten die je vaak gebruikt. Bij mij vind je bijvoorbeeld altijd bloem, vis- en tomatenconserven, uien, pasta en melk. In de koelkast heb ik altijd eieren, boter, kaas, fruit en groenten en in het vriesvak groenten en wat brood. Onthoud dat elke voorraadkast uniek is, want iedereen heeft eigen voorkeuren.
Hou de houdbaarheid in de gaten: check regelmatig de vervaldata en plan maaltijden met producten die bijna vervallen om verspilling te vermijden.
Stap 2: Maak een menuplanning
Wekelijkse routine: Door te werken met een menuplanning kan je je bezoek aan de supermarkt sterk beperken. Hierdoor bespaar je tijd én geld! Ga één keer per week langs je koelkast, vriezer en voorraadkast en noteer wat je nog in huis hebt. Gebruik deze inventaris om je maaltijden te plannen, met een focus op producten die snel vervallen. Noteer alle ingrediënten die je moet kopen op je boodschappenlijstje. Dit helpt je gericht en budgetbewust te winkelen.
In mijn boek “Slim Besparen” leg ik aan de hand van een voorbeeld in detail uit hoe je dit praktisch kan aanpakken.
ChatGPT to the rescue: Loop je vast? Vraag ChatGPT om inspiratie voor maaltijden met de ingrediënten die je al hebt. In een volgende post vertel ik meer over hoe je deze tool kan inzetten voor menuplanning.
Ga mealpreppen!
Mealpreppen is een fantastische methode om tijd te besparen tijdens je drukke (werk)week. Het houdt in dat je maaltijden of onderdelen daarvan op voorhand bereidt. (bijvoorbeeld in het weekend) Hierbij is het belangrijk dat je een goede set van afsluitbare bakjes in verschillende formaten hebt.
Bij het mealpreppen kun je denken aan het bereiden van extra porties van een maaltijd. Stel, je maakt spaghetti bolognaise voor het avondeten; waarom dan niet een dubbele portie koken en de extra porties verdelen over bakjes voor later in de week? Dit is vooral handig voor avonden waarop je weet dat je weinig tijd hebt om te koken.
Een andere optie is het voorbereiden van ingrediënten die je in meerdere maaltijden kunt gebruiken. Kook bijvoorbeeld op zondag extra rijst of aardappelen, bak wat extra kip of zalm, of rooster een hele bakplaat vol met groenten. Deze voorbereide ingrediënten kunnen gemakkelijk worden gebruikt in diverse gerechten door de week heen, zoals in salades, als bijgerecht of in een pastagerecht.
Door slim te mealpreppen kun je niet alleen tijd besparen, maar zorg je ook voor gezonde en gevarieerde maaltijden zonder stress in de keuken.
Geïnspireerd? Probeer het uit!
Heb ik je geïnspireerd om menuplanning en mealpreppen eens uit te proberen? Het is niet alleen een geweldige manier om tijd en geld te besparen, maar het helpt je ook om gezondere keuzes te maken. Met een beetje voorbereiding en creativiteit kun je de stress van de dagelijkse vraag “Wat eten we vandaag?” wegnemen en meer tijd vrijmaken voor de dingen die er echt toe doen.
Experimenteer er gerust wat mee. Gaandeweg zal je de voordelen ervan inzien. En vergeet niet: elke kleine stap die je zet naar een meer georganiseerde en gezonde levenswijze, is een stap in de goede richting.