slim met de auto naar het zuiden snelweg vakantie
Besparen,  Informatie

Slim met de auto naar het zuiden

Het lijkt erop dat we terug een vakantie naar het buitenland mogen beginnen plannen. Velen onder ons vertrekken jaarlijks met de auto naar het zuiden. Dat geldt zowel voor Belgen als voor Nederlanders. In dit artikel geef ik enkele tips hoe je kan besparen op die autoreis. Hoe je dus slim met de auto naar het zuiden kan.

Beperk de tol

Als je via de snelste weg naar het zuiden wil, dan kan je er niet omheen: de péages (wegentol). In de ons omringende landen moet de vakantieganger een tol betalen worden om gebruik te maken van hun wegennet. (ofwel via de tolstations, zoals in Frankrijk, Spanje of Italië) ofwel via een vignet (zoals vb in Oostenrijk of Zwitserland)

Hoe kan je besparen op die kosten?
Uiteraard kan je beslissen om niet via de tolwegen te rijden als je naar Frankrijk of Spanje rijdt. Je kan immers via de Route Nationale (N7) rijden. Deze weg verbindt Parijs met het stadje Menton in het zuiden, aan de Italiaanse grens. Maar als je toch langs de snelwegen, de Autoroute du Soleil, wil rijden, dan zijn er verschillende mogelijkheden: (ik neem even het voorbeeld richting Orange (Frankrijk))

  • Je rijdt via de E19 naar Antwerpen (BE) , dan de E17 op naar Kortrijk (BE) en dan de A1 richting Parijs, A6 richting Lyon en A7 naar Orange: kostprijs péage = 75,80 euro
  • Via de E19 via Antwerpen naar Brussel, dan de E420 op naar Charleroi, A34 richting Reims (FR), verder de A26 naar Troyes en dan verder naar Dijon, Beaune, Lyon en zo verder naar Orange : kostprijs péage = 61,60 euro
  • Je volgt de route langs de E19 via Antwerpen naar Brussel, dan de E411 naar Luxembourg en dan via de A31 naar Lyon en verder naar Orange: kostprijs péage = 50,60 euro

Goedkoper tanken

Bijkomend voordeel als je langs G.H. Luxemburg rijdt: je kan daar even halt houden om goedkoop brandstof te tanken. Weet dat je wellicht niet alleen zal zijn! Op drukke momenten zal je wat moeten aanschuiven. Om deze drukte te vermijden, kan je de snelweg even af rijden en op een secundaire weg gaan tanken. Vlakbij afrit 4 Strassen is er op de A6 een Q8 tankstation. In G.H. Luxembourg is er geen verschil tussen de brandstofprijzen. Dus ga je op een secundaire weg of op de snelweg, de prijs zal min of meer dezelfde zijn.

Vergelijk prijzen op Carbu.com

Op Carbu kan je alvast de huidige brandstofprijzen opzoeken en vergelijken. Weet dat de brandstofprijzen op de Franse snelwegen wel een pak duurder zijn. In Frankrijk tank je dus ook best op secundaire wegen. De website Carbu kan je ook hanteren om je plaatselijke Belgische tankstations te vergelijken. Zo weet je waar je het voordeligst kan tanken in je buurt.

Parijs, lage emissiezone

Sinds 1 juni 2021 gelden er in Parijs verstrengde milieunormen. Rij je binnen de zone van de snelweg A86, dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden en een vignet kopen. Opgelet: de “périphérique” (de stadsring) ligt binnen die zone! Wil je de kostprijs (of een boete als je geen vignet hebt) vermijden, zorg er dan voor dat je je GPS zo instelt, dat je op de A86 blijft, of erbuiten blijft (dus weg van het centrum). Het vignet moet je trouwens online aanvragen en het wordt naar je thuisadres gestuurd. Regel het dus goed op voorhand. VAB, de Vlaamse Reisbijstandsverzekering, raadt trouwens aan om Parijs te vermijden in de drukke zomermaanden omwille van …. de drukte.

Mits een goede voorbereiding rij je deze zomer dus slim met de auto naar het zuiden !

Heb jij al reisplannen voor deze zomer? Wij plannen sowieso een autovakantie. Maar of het nu Oostenrijk, Frankrijk of Italië wordt, daar zijn we nog niet helemaal uit.

Ik wens jou alvast een fijne vakantie !

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *