kleding onderhouden wasmachine buiten drogen op waslijn levensduur kleding verlengen
Bewuste keuzes,  Huis & Thuis

Kleding onderhouden | Praktische gids

Nu Europa stappen onderneemt om de milieu-impact van fast fashion te verminderen, bewegen we hopelijk geleidelijk naar een tijdperk van duurzame mode. In de vorige blogpost ontdekte je al hoe je als consument bewuste keuzes kunt maken om bij te dragen aan deze verandering.
Echter, jouw bijdrage aan een duurzame levensstijl stopt niet bij het aankoopmoment. Het is even belangrijk om de kledingstukken die je bezit, zo lang mogelijk in topconditie te houden.
Door je garderobe goed te onderhouden, verleng je de levensduur van je kleding en bespaar je uiteindelijk ook geld. In dit artikel vind je praktische tips voor het zorgvuldig onderhouden van allerlei soorten kleding en de beste manieren om vlekken te behandelen, zodat je nog lang kan genieten van je favoriete items.

  • Was minder vaak. Je hoeft je kleding niet na elke draagbeurt te wassen, tenzij het bezweet is of er vlekken op zitten. Te vaak wassen van kleding kan stoffen snel doen slijten. Kleding binnenstebuiten draaien kan helpen om slijtage en verkleuring aan de buitenkant te voorkomen.
  • Gebruik wasverzachter met mate. Wasverzachter maakt kleding zacht en laat het fris ruiken, maar het kan resten achterlaten op kleding. Keukenazijn is een natuurlijk, milieuvriendelijk alternatief. Het neutraliseert kalkresten en maakt stoffen zachter zonder dat er schadelijke chemicaliën aan te pas komen.
  • Beperk het gebruik van de droogkast (droger). De intense hitte en mechanische actie kan vezels beschadigen, waardoor kleding sneller slijt. Probeer je kleding aan de lucht te laten drogen.
  • Strijk slim: strijk op de juiste temperatuur (check het label van het kledingstuk) en gebruik een stoomstrijkijzer. Het binnenstebuiten strijken van kleding kan helpen om kleuren en prints te beschermen en om glans te voorkomen. Dat is vooral belangrijk voor donkere en levendige kleuren.
  • Sportkleding en regenjassen: vermijd wasverzachter!
    Sportkleding is vaak gemaakt van materialen die zweet van je lichaam afvoeren om je droog en comfortabel te houden tijdens het sporten. Het gebruik van wasverzachter kan de poriën van deze stoffen verstoppen, waardoor hun vermogen om vocht af te voeren aanzienlijk vermindert. Gebruik een mild wasmiddel en was op een lage temperatuur.
    Regenjassen vereisen ook speciale zorg. Het gebruik van wasverzachter op deze materialen kan de waterafstotende laag beschadigen en de effectiviteit ervan verminderen. Laat de jas na het wassen op natuurlijke wijze drogen en vermijd de droogkast, omdat hoge temperaturen de waterdichte coating kunnen beschadigen.
  • Jeans: zo min mogelijk wassen. Probeer je jeans alleen te wassen als het écht nodig is, in koud water, met ritsen en knopen dicht en liefst binnenstebuiten. Droog je jeans nooit in de droogkast. Hitte zorgt ervoor dat de vezels beschadigen, dat is ook de reden waarom je je favoriete denim best niet strijkt.

Hoe kies je de beste vlekkenverwijderaar? Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder het type vlek en de stof van het kledingstuk. Voor veelvoorkomende vlekken kunnen speciale middelen uit de supermarkt snel en effectief zijn, terwijl natuurlijke opties zoals bruine zeep, groene zeep, en ossengalzeep beter kunnen zijn voor specifieke vlekken en voor wie op zoek is naar een milieuvriendelijkere oplossing. Het is altijd een goed idee om een kleine test uit te voeren op een onopvallend deel van het kledingstuk voordat je een vlekkenverwijderaar op een groter gebied toepast.

Elke keer dat je beslist je kleding langer te dragen, zet je een stap naar een duurzamere toekomst. Deze tips zijn meer dan een advies om je kleding te onderhouden; ze zijn een uitnodiging om bewuster te leven. Welke tips ga jij toepassen om een verschil te maken?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *