terugblik en vooruitblik leefzuinig
Bewuste keuzes,  Inspiratie

Terugblik en vooruitblik

Ik kan het bijna niet geloven: nog maar enkele dagen en we zeggen vaarwel tegen 2022. Traditioneel is het de tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. En daarna vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Terugblik en vooruitblik.

Terugblik: de hoogtepunten

Om terug te kijken op het afgelopen jaar, scroll ik door de foto’s op mijn telefoon. Ik vind het heerlijk om door die foto’s te bladeren en alle herinneringen terug te beleven: lees even met me mee:

 • januari = de start van mijn nieuwe deeltijdse job op de afdeling kwaliteit in de tuinbouwsector
 • februari = uit eten bij Haute Cookure in Oostmalle ter ere van de verjaardag van manlief
 • maart = dagje op stap in Antwerpen en 16e verjaardag van dochterlief, cadeautjes en uit eten bij Resto 136 in Hoogstraten
 • april = het ophalen van onze camper, een 10-daagse reis met onze camper naar 3 wijngebieden in Frankrijk, mijn verjaardag en alweer uit eten, deze keer bij Lotier in Westmalle, weekendje naar Zeeland met de camper
 • mei = buiten eten in de tuin, de bruiloft van vrienden, weekendje weg met de camper (in eigen streek: Zoersel)
 • juni = weekendjes weg met de camper (naar Bornem, naar Turnhout), vele wandelingen en bloemenpracht in de tuin
 • juli = 5 dagen weg met de camper naar Oost- en West-Vlaanderen en een super gezellig moeder-dochter weekendje in de Kempen.
 • augustus = onze zomervakantie met de camper naar Denemarken
 • september = start nieuwe schooljaar, schrijven van mijn boek, weekendje weg naar Noord-Brabant
 • oktober = jaarlijkse wellness date met manlief, weekendjes weg met de camper in eigen streek
 • november = 4 dagen naar mijn allerliefste stad: Londen.
 • december = de sint kwam op bezoek thuis, kerstversiering in huis, prachtige foto’s van winterse natuur, verjaardag van mijn moeder, kerstfeest met de schoonfamilie, kerstavond thuis en Kerstmis bij mijn ouders

Keuzes maken

Wat een terugblik! Allemaal prachtige herinneringen. Ook al wordt het leven steeds duurder, toch zijn er activiteiten die we liever niet schrappen, zoals het uit eten gaan ter gelegenheid van verjaardagen, de zomervakantie, de jaarlijkse wellness date en een trip naar Londen.

Vóór 2022 gingen we vaker uit eten. Dat hebben we in 2022 al flink teruggeschroefd, hoe erg het ook is voor de horeca, die het tijdens de pandemie ook al zwaar te verduren had.
Vroeger gingen we altijd op hotel in Londen, maar dat is zó duur geworden, dat we er nu voor gekozen hebben om eens studio te huren. Veel goedkoper en voor herhaling vatbaar.

We hebben allemaal een beperkt budget en je kan het geld maar één keer uitgeven. Dus er moeten keuzes gemaakt worden. Waar geef je je geld aan uit? Iedereen zal deze keuzes (moeten) maken, daar is niets verkeerd mee. Sinds dit jaar werk ik maar 24u per week, dus mijn inkomen is uiteraard veel lager dan vroeger. Dat was en is een bewuste keuze. En die keuze heeft gevolgen voor mijn bestedingen.

Wat kon er beter?

Ik had me voorgenomen om het bedrag voor het pensioensparen in één keer aan het begin van het jaar te storten, maar dat heb ik over het hoofd gezien, waardoor ik het pas in december heb gestort. Om het maximale rendement uit je pensioenspaarpot te halen, stort je beter het volledige bedrag in januari. (bron: De Tijd 7/1/2020)

Verder schrik ik toch nog van het totale bedrag dat ik spendeerde aan kleding en schoenen. Als ik eerlijk ben, hangt er meer dan voldoende in mijn kleerkast. Dat kan beter en zal ik volgend jaar aanpakken. Het boodschappenbudget werd een paar keer flink overschreden. Dat is niet verwonderlijk met de tsunami aan prijsstijgingen. Ik weet dat er nog een hele reeks aan prijsstijgingen aankomt in de supermarkten. Toch geloof ik erin dat ik binnen budget kan blijven. Het budget blijft op 500€ staan. Yes I can!

Vooruitblik op 2023

Na een terugblik komt een vooruitblik. 2023 wordt een uitdagend jaar op budgetgebied. Bijna alles wordt duurder. Je kan de krant niet openslaan of je wordt geconfronteerd met prijsstijgingen. Gelukkig is de gasprijs al wat gezakt, maar de winter is nog lang niet voorbij! Het kan nog alle kanten op.

Binnenkort gaan we ons budget voor 2023 opmaken, zodat we weten waar we aan toe zijn.

Eind februari verschijnt mijn boek over slim besparen. Je leert hoe je je inkomsten en uitgaven in balans brengt. Net wat je nodig hebt aan het begin van het nieuwe jaar! 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *