orde scheppen in de badkamer
Consuminderen,  Opruimen

De badkamer: een oase van rust in huis

Hoe kan je orde scheppen in de badkamer, zodat het een oase van rust wordt?

Hoe zalig is het om te ontspannen in een schone, opgeruimde badkamer?

Persoonlijk vind ik een minimalistische, harmonieuze badkamer héérlijk. Daarmee bedoel ik dat het badkamermeubel leeg is, misschien met uitzondering van een zeepje of tube tandpasta. In een ideale wereld staat er niets op de badrand. Lekker leeg. In mijn hoofd zorgt dat voor rust. Ook kleuren zijn belangrijk. Kleur is zowieso belangrijk in mijn leven, als synestheet*.

Badkamerproducten bewaren we in de lades van het badkamermeubel. In de linkse lade bevinden zich de douche- en haarverzorgingsproducten. Rechts liggen de handdoeken en washandjes. Achter de spiegels hebben we ondiepe kastjes. Deze zijn perfect voor de medicijnen, tandenborstels, cosmetica en huidverzorgingsproducten.

Persoonlijk waak ik erover dat er niet teveel verschillende producten de badkamer in sluipen.
Consuminderen is hier zeker ook aan de orde!

Wist je dat de meeste verzorgingsproducten en cosmetica (en ook alle medicijnen) een beperkte houdbaarheid hebben? Bij medicijnen staat het gedrukt op de verpakking, meestal voorafgegaan door “EXP”.
Op verzorgingsproducten staat vaak een symbooltje van een open potje met vb. 6M of 12M erbij. Dat betekent dat je ze best 6 of 12 maanden na opening weggooit. Het risico bestaat nl. dat er ongewenste bacteriën in het product komen, wat huidirritatie kan veroorzaken. Plan zeker eens een opruimactie in je badkamerkastjes. Vervallen medicijnen mag je binnenbrengen bij je apotheek.

Je hebt écht niet veel producten nodig!

De meeste badkamers hebben niet veel opbergruimte. Door orde te scheppen in de badkamer, creëer je extra ruimte. Wat je niet gebruikt, mag gerust weg. Waarom zou je de kostbare ruimte verspillen aan producten die je toch niet nodig hebt? Geef of gooi ze weg. Maak plaats voor producten waar je blij van wordt.
Natuurlijke producten genieten mijn voorkeur. Ja, daar hangt een prijskaartje aan, maar liever minder producten op natuurlijke basis dan rotzooi waar mijn huid van gaat jeuken. Bovendien zijn ze meestal slecht voor het milieu.
Wil je weten welke producten je best vermijdt? Surf dan even naar The Truth About Cosmetics. Een eye-opener!

Hou jij ook van een rustige badkamer waar je heerlijk kan genieten van me-time?

Nog even de verklaring voor *synestheet: ik heb synesthesie. Hierdoor koppel ik automatisch kleuren aan cijfers en letters. Als ik het cijfer 8 zie, dan is die altijd geel. Een letter E is altijd lichtblauw. Vroeger dacht ik dat iedereen dit zo ervaart. Niet dus 🙂 Ik zie het als een gave: Kleur is dus uitermate belangrijk in mijn leven.

2 reacties

  • Manon

    Hoi Els,

    maar hoelang blijven verzorgingsartikelen goed als ze nog dicht zijn? Daar lees je eigenlijk nooit iets over.
    Ik heb inmiddels mijn eigen drogisterij in de kamerkast.. haha. Heb me nu écht voorgenomen alles eerst op te maken voordat ik nieuwe koop. Het zou zonde zijn om dingen weg te moeten gooien.

    Groetjes Manon.

    Ps; is dat jouw badkamer? Zoja; mooi hoor!

    • Els

      Hoi Manon, dat is een goeie vraag! De meeste ongeopende verpakkingen van verzorgingsproducten en make-upproducten zijn 2-3 jaar houdbaar.
      Het is altijd aan te raden om de verpakking te controleren voor specifieke houdbaarheidsinformatie van de fabrikant, aangezien de formuleringen en conserveermiddelen kunnen variëren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *