flatbread
Makkelijk en goedkoop

Hoe maak je flatbread of platbrood?

Waarschijnlijk eet jij regelmatig brood. Meestal koop je dat brood bij de bakker of in de supermarkt. Of misschien bak je zelf thuis al je brood? Wil je wel eens iets anders? Iets wat iedereen thuis zelf kan maken? Zoek niet verder! Ik heb het gevonden en deel het recept graag met jou: het recept voor flatbread of platbrood. Het ziet eruit als een pannenkoek, maar dan veel makkelijker en goedkoper.

Om flatbread te maken heb je eigenlijk maar 3 ingrediënten nodig: tarwebloem, zout en olie (en wat water, maar dat komt gelukkig gewoon uit de kraan). Die olie is zelfs niet écht nodig, maar persoonlijk vind ik het wel lekkerder met wat olie. Klaar voor het recept? Hier komt het:

Recept voor flatbread (8 stuks)

  • 250g tarwebloem
  • 1 opgehoopte theelepel zout (of misschien vind je een kleine theelepel voldoende)
  • 150ml lauwwarm water
  • 1 à 2 eetlepels olie (naar keuze)

Weeg de ingrediënten af, doe ze in een kom en meng ze met één hand. Op deze manier hou je je andere hand proper, wat altijd handig is. Meng goed in +/- 2 minuten tot het een egaal, elastisch deegje is. Laat het deeg 30 minuten rusten in de kom en leg er een schone theedoek over.

Verdeel het deeg in 8 min of meer gelijke stukken (+/- 50g) en bol ze op. Doe een beetje olie op je werkblad (tafel, plank, aanrecht) en rol elk deegbolletje dun uit (2-3 mm dik, dus écht dun, zie foto). De olie op de werkblad zorgt ervoor dat het deeglapje niet aan je werkblad blijft kleven. Ondertussen zet je een pan (zonder olie of boter) op het vuur. Als de pan heet is, leg je één deeglapje in de pan en je bakt de flatbread langs één kant. Blijf erbij zodat het niet aanbrandt. Draai het om en bak langs de andere kant. Je zal zien dat het hier en daar wat bruin wordt en sommige delen zullen opzwellen. Dat is normaal.

Leg elke gebakken flatbread op een bord, bestrijk eventueel nog met een beetje olijfolie en wat gedroogde kruiden. Hou warm. Doe hetzelfde met de andere deegstukjes totdat ze alle 8 gebakken zijn. Ze zijn het lekkerste als je ze warm eet.

Variaties en toepassingen van flatbread

  • Beleg ze met restjes van de dag ervoor (vb restjes groenten of wat kip)
  • Eet ze met wat hummus, tzatziki of labneh
  • Ter vervanging van brood bij een salade
  • Als variatie op een pitabroodje “kebab”
  • Flatbread kan ook een basis zijn zoals een pizzabodem
  • op Indische wijze (chapatis) met een curry erbij

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden onbeperkt. Flatbreads bestaan in alle soorten, verspreid over de wereld. In India zijn het chapatis, in Egypte heten ze Aish Baladi, in Turkije Bazlama. Wil je er meer over weten? Surf dan naar deze website waar ze van A tot Z worden benoemd.

Goedkoop

Nog een grote troef van flatbread: ze zijn goedkoop. Voor dit recept kwam ik uit op 0.20€. Voor 8 stuks. Ik gebruikte huismerk tarwebloem. 2 eetlepels olijfolie van een gemiddelde kwaliteit kosten je ook geen rib uit je lijf.

Ga jij ze ook een uitproberen?

7 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *