Een gevoel van vrijheid
Consuminderen

Een gevoel van vrijheid

Minder boodschappen doen, geeft me een gevoel van vrijheid. Echt waar ! Ik heb opgemerkt dat de drang om regelmatig naar de supermarkt te gaan, helemaal is verdwenen sinds ik minder vaak ga.

Vroeger was het een gewoonte: elke vrijdagavond om 19.30u vertrok ik naar de supermarkt. Voor de pandemie was de winkel nog geopend tot 21u op vrijdag. Dat was een rustig moment om boodschappen te doen. Helaas is dat nu niet meer zo, gezien er na 20u geen alcohol meer mag verkocht worden. Supermarkten sluiten sindsdien hun deuren om 20u. Ook op mijn vrije dag stond er steevast een boodschappen-moment op de planning.

Ik ben afgestapt van die gewoonte om wekelijks op een vast moment te gaan “winkelen”. Hoewel het niet druk was op vrijdag (ik heb een hekel aan drukte), zat ik altijd met het gevoel van “moeten”: ik moet nog naar de winkel. En dat terwijl de werkweek afgesloten was en er van “moeten” geen sprake meer mocht zijn.

Bye bye “moeten”, welkom “vrijheid”

De combinatie van bewuster om te gaan met wat en wanneer ik koop, geeft me zoveel mentale rust! Waar ik vroeger alleen blij was met volle kasten, ga ik nu vaker creatief aan de slag met wat er nog in huis is.

Het is niet nodig om elke dag een uitgebreide maaltijd te nuttigen. Een dagje soep met brood als avondeten is geen drama. Of een dag zonder warme maaltijd is ook niet erg.

Het is een vorm van consuminderen. Consuminderen gaat verder dan minder spullen kopen, het is een levensstijl. Consuminderen geeft een gevoel van vrijheid, van geluk. De vrijheid om zélf bewust te kiezen waar jij je geld aan besteedt. De vrijheid om te kiezen wanneer jij je boodschappen doet.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *