dit geef je echt uit aan boodschappen
Boodschappen

Dit geef je écht uit aan boodschappen

In januari gaven we het startschot voor een experimentje in verband met boodschappen doen: het verzamelen van al je supermarktkassabonnen. De opdracht was eenvoudig – bewaar elke bon, zonder verdere actie.

Nu we aan het einde van de maand zijn gekomen, is het tijd voor de volgende stap: het optellen van al die bedragen. Je kan kiezen voor een snel overzicht waarbij je alle totaalbedragen per kassabon bij elkaar optelt ofwel ga je voor een gedetailleerd overzicht, waarbij je de producten eerst opdeelt per productcategorie en dan de uitgaven per categorie optelt.

Ben je klaar voor de wake-up call? Het is goed mogelijk dat het totaalbedrag je zal verbazen en tot nadenken zal stemmen. De totale uitgaven aan boodschappen zijn vaak een flinke uitdaging voor het gezinsbudget. Het moment van de waarheid is aangebroken om te zien hoe groot die impact daadwerkelijk is!

Nu je alle bonnetjes bij mekaar hebt opgeteld, kan je even stilstaan bij het belangrijkste element van deze oefening: bewustwording. Met deze oefening word je een spiegel voorgehouden van hoe je omgaat met je maandelijkse boodschappen en consumptiepatronen. Ik nodig je uit om na te denken over onderstaande vragen:

  • Had je deze som verwacht?
  • Hoe voelde je je bij het zien van het totaalbedrag?
  • Welke aankopen waren eigenlijk onnodig (of impulsief) en hoe zou je dit in de toekomst kunnen vermijden?
  • Wat zegt jouw uitgavenpatroon over je levensstijl?
  • Zijn er bepaalde gewoontes die je zou willen veranderen na het zien van je totale uitgaven voor boodschappen?
  • Zijn er bepaalde productcategorieën waar je meer aan uitgeeft dan je je realiseerde?

Wat is eigenlijk een normaal maandbedrag voor boodschappen? Volgens de Gezinsbond gaat gemiddeld 17% van het gezinsbudget naar voeding (in 2023). Is je gezinsbudget 4.000€ per maand? Dan zou er 680€ maandelijks aan voeding besteed worden. Op de website van het Nederlandse NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) kan je uitrekenen wat het geadviseerde boodschappenbudget voor voeding is voor jouw huishouden. Persoonlijk vind ik dit een zeer nuttige richtlijn, want meestal kom ik met mijn maandelijkse uitgaven voor boodschappen uit rond dit geadviseerd bedrag. (inclusief huishoudproducten en andere niet-voedingsproducten)

Nu je precies weet wat je aan boodschappen uitgeeft, is het tijd om tot actie over te gaan. Ik nodig je uit om vanaf volgende maand aan de slag te gaan met de slimme bespaarstrategieën uit mijn eerdere blogartikelen om je boodschappenbudget slimmer te beheren.

Tegelijkertijd is dit het ideale moment om een realistisch en haalbaar budget op te stellen. Dit voorkomt teleurstelling en houdt je gemotiveerd.
Een realistisch boodschappenbudget is de sleutel tot succes. Het zal je helpen om je financiële doelen te bereiken, of dat nu sparen voor een grote aankoop is, het afbetalen van schulden of het opbouwen van een spaarbuffer.

In je reis naar financiële bewustwording heb je belangrijke lessen geleerd over je uitgavenpatronen. Door actief je financiën te beheren, zal je minder financiële stress ervaren en meer gemoedsrust. Elke stap die je zet, hoe klein dan ook, brengt je dichter bij financiële gezondheid. Blijf dus vol vertrouwen en vastberaden je financiële reis verderzetten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *