betaalbare boodschappen: zo hou je controle
Boodschappen

Betaalbare boodschappen: Zo hou je controle!

Het Belgische statistiekbureau Statbel schreef maandag 27 februari dat de inflatie op voeding nieuwe records breekt. Voeding is nu 16,1% duurder dan in februari 2022. Sommige levensmiddelen blijven fors in prijs stijgen. Zuivelproducten staan aan de top met prijsstijgingen tot 33% en eieren ook (39%), door een combinatie van vogelgriep, energieprijzen en dure veevoeders. Waarschijnlijk blijft de inflatie op voeding nog aanhouden tot de tweede helft van 2023. Elke maand laat iedereen enkele honderden euro’s achter in een supermarkt of andere handelszaak. Het is een uitgavenpost die je zelf elke maand kan bijsturen, want als je niet oplet nemen de boodschappen elke maand een grotere hap uit het gezinsbudget. Focus je op betaalbare boodschappen.

Boek ‘Slim besparen’, ook op boodschappen

Dan rijst de vraag: “Hoe dan? Hoe kies ik voor betaalbare boodschappen?” Het antwoord op deze vraag vind je in mijn boek ‘Slim besparen’ dat eind maart 2023 verschijnt.

Ik ga de tips uit het boek uiteraard nog niet onthullen, maar ik wil graag delen hoe ik de winkelkar wekelijks vul om het boodschappenbudget onder controle te houden. Ons gezin bestaat uit 3 personen (2 volwassenen en dochterlief die half maart 17 jaar wordt). Ik merk ook dat het steeds moeilijker wordt om binnen het boodschappenbudget van 500 euro/maand te blijven. Zou ik het kunnen verhogen? Ja, dat kan gelukkig wel, maar dat wil ik niet. Ik zie het als een uitdaging om binnen dat budget te blijven. En soms lukt me dat niet, maar dat is geen ramp. De maand nadien probeer ik het weer.

Voedingsmiddelen

Het merendeel van de boodschappen bestaat uit voeding. Verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen horen er ook bij, maar als je er zuinig mee omspringt, gaan die producten lang mee en moet je ze niet vaak kopen. Ter illustratie: in februari heb ik slechts 25 euro gespendeerd aan non-food producten. 485 euro ging vorige maand op aan voedingsmiddelen.

Weekmenu

Zoals je weet, plan ik de wekelijkse maaltijden op voorhand. Hierbij baseer ik me op wat er nog in huis is en wat er in promotie is aan een aantrekkelijke prijs. Vroeger aten we elke dag vlees of vis, maar jaren geleden heb ik onopgemerkt af en toe een vegetarische maaltijd geïntroduceerd in ons weekmenu en nu is dat een wekelijkse gewoonte geworden. Dat helpt ook om je uitgaven voor boodschappen in toom te houden. Vlees en vis zijn duur, dus als je ze een dag of twee niet eet, heeft dat een gunstige invloed op je uitgaven.

Voordat ik hier uit de doeken doe hoe ik mijn winkelkar vul, wil ik graag enkele zaken verduidelijken:

  • Frisdrank en fruitsap hebben we zelden in huis: per maand koop ik maximaal 2 flessen frisdrank. Wij drinken kraantjeswater en maken soms bruisend water met de SodaStream. Voor een smaakje voegen we een schijfje citroen, limoen of komkommer toe. Van een biertje en een wijntje genieten we met mate.
  • (Ultra)bewerkte voedingsmiddelen vermijd ik: ik denk aan gepaneerde vis of gevogelte, diepvriessnacks, bereide gerechten uit de supermarkt, vleesvervangers, producten met een lange ingrediëntenlijst met meerdere (kunstmatige) additieven, enz.
  • Ik kook graag met pure ingrediënten: dan weet ik precies wat we eten – ik ben ervan overtuigd dat een goede gezondheid gekoppeld is aan gezonde, gevarieerde voedingsgewoontes. Eat the rainbow! Een goede gezondheid, dat is absoluut een vorm van rijkdom! – Eat good, feel good

Mijn boodschappen in februari 2023

Wat belandde er in mijn winkelkar in februari? Zoals je hieronder ziet, koop ik weinig overbodige producten. Ik focus op lekkere producten die een toegevoegde waarde leveren aan onze maaltijden.

AGF (aardappelen / groenten / fruit): 91 euro

7 kg aardappelen, 2,7 kg bio appelen, 5 avocado’s, 3,2 kg bananen, 2 butternut pompoenen, 1 kg champignons, 500g bio citroenen, 1 courgette, 3 pakjes gemengde sla, 14 kiwi’s, 1 komkommer, 1 botje lente-ui, 2 mango’s, 500g bio oesterzwammen, 4 kg peren, 1 kg rode paprika, 1 kg pastinaak, 3 roze pompelmoezen, 4 preien, 500g rode biet, 1,5 kg rode uien, 1,5 kg mandora’s, 1,5 kg wijnsinaasappels, 1,5 kg uien, 1 ananas, 2,5 kg witloof, 2 pakjes wokgroenten, 3 kg bio wortelen

Kruidenierswaren: 115 euro

1 pot augurken, 2 kg speltbloem, 2 kg tarwebloem, 1 pot kalfsfond, 4 volkorenbroden, 2 stokbroden, 3 koffiekoeken, 3 zakken chips, 2 tabletten pure chocolade , 400g melkchocolade, 4 zakjes crackers met olijven, 2 zakken muesli, 1 pot honing, 1 fles ketchup, 1 bokaal bio kikkererwten, 2 kg koffiebonen, 3 flessen olijfolie, 1 pot mayonaise, 2 pakken volkorenpasta, 200g pecannoten, 6 doosjes thee, 2 blikken tomatenstukjes, 8 sandwiches, 2 pakken volkoren wraps

Gekoelde producten: 88 euro

2 rijsttaartjes, 2 eclairs, 4 potten Alpro yoghurt, 1 kg ongezouten boter, wat charcuterie (ambachtelijke ham, kipfilet, paté, varkensgebraad), 40 eieren, kaas van de kaaswinkel, 200g feta, 2 pakjes gemalen emmental, 2 kruidenbaguettes, zongedroogde tomaatjes, 1 pot natuuryoghurt, 250ml culinaire room

Vlees/vis: 103 euro

400g boerengehakt, 1 hoevekip, 3 rundsburgers, 2,5 kg kipfilet, 600g kippenworstjes, 1 kg kippendijen, 400g steak, 2 varkenskoteletten, 500g kabeljauw, 1 gerookte haring, 400g gerookte wilde zalm, 6 maatjesharing, 150g gerookte makreel, 600g pieterman filet, 400g rode poon filet, 200g spekblokjes, 100g gerookte sprot

Diepvriesproducten: 50 euro

1 kg broccoliroosjes, 1 doos Brusselse wafels, 3 zakken diepgevroren rood fruit, 2 zakken bio erwtjes, 1 kg groene groentemix, 1 zakje knoflook in blokjes, 1 pak spinazie, 1,5 kg spruiten, 750g verse zalm, 1 kg zeewolffilet

Dranken: 38 euro

4 liter Alpro soja, 1 fles Coca Cola zero, 1 pak van 8 flesjes Duvel, 6 liter halfvolle melk, 3 flessen witte bio wijn

Huishoud/verzoringsproducten: 25 euro

2 flessen goedkope azijn, 1 grote zak composteerbare kattenbakvulling, 4 flacons shampoo, 1 tube tandpasta, 12 dozen zakdoekjes

Natuurlijk zijn er maanden waarin extraatjes gekocht worden, maar mijn gemiddeld koopgedrag ziet er ongeveer uit zoals de opsomming hierboven. Soms koop ik houdbare producten in grotere hoeveelheden omdat er een promotie is, maar dat betekent dat ik ze de daaropvolgende maanden niet meer hoef te kopen. Ik vraag me vaak af of het product zijn prijs waard is en of er een alternatief is. Enkele voorbeelden:

  • 200g Noordzeegarnalen kost 9 euro, dan krijgt iedereen 1 eetlepel garnalen en dan is het bakje leeg. In plaats van Noordzeegarnalen kan ik gerookte makreel kopen: goedkoper, een mooie portie op ieders bord en zeker zo lekker.
  • ik kies er bewust voor om enkele biologische producten te kopen. Alles biologisch kopen gaat helaas niet. Dat lukt niet met 500 euro per maand.

Betaalbare boodschappen? Jij kiest wat je koopt

Telkens je in de supermarkt of winkel komt, bepaal je zélf wat je koopt en wat je laat liggen. Jij maakt de keuzes en bepaalt zelf hoeveel je uitgeeft. Zo kies je voor betaalbare boodschappen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *